Udland

Vand er blevet et farligt våben i den syriske borgerkrig

Over fem millioner i Damaskus står uden rindende vand efter sabotage. FN siger, at hvis det er sket med overlæg, er det en krigsforbrydelse. 

Det første Hanna Abu Daqn gør om morgenen, er at tjekke om der vand i hanen. 

Men det har der ikke været siden den 23. december, hvor vandet pludselig stoppede med at komme ud af hanen. Det er nu over to uger siden, og hun og familien har ikke været i bad eller gjort rent siden. Drikkevand må de købe i flasker.

- Indimellem græder vi på grund af situationen. Jeg kan tit ikke sove, fordi jeg tænker så meget på det. Vi er bange for, hvad der kommer til at ske. Vandet vi havde her, var det bedste i Damaskus, fortæller hun til TV 2's udsendte i Damaskus. 

Den 23. december blev de to vigtigste vandkilder for indbyggerne i Damaskus saboteret og angiveligt ødelagt. Vandværkerne ligger i et oprørskontrolleret område og de stridende parter i krigen beskylder hinanden for at være skyld i at vandet er lukket. 

- Kilderne ligger i Wadi Barada-dalen og i byen Ain-el-Fijah. Vandforsyningerne er ifølge FN stoppet på grund af såkaldt overlagt sabotage. Oprørerne siger, at det er regeringens fly, der har bombet vandpumpestationerne. Omvendt lyder det fra Damaskus, at oprørerne har forgiftet vandet med diesel og de var nødt til at ødelægge dem. Uanset hvad, så er vandet altså blevet et våben i den over 5 år lange krig, siger NYHEDERNES korrespondent Rasmus Tantholdt.

Fare for sygdomme

Over 5 millioner mennesker i Damaskus har kun vand til lige at opretholde livet, og FN har flere gange advaret om faren for udbrud af alvorlige sygdomsepidemier i den syriske hovedstad. 

Et stort antal børn er i fare for at blive angrebet af smitsomme, vandbårne sygdomme.

- Det vækker dyb bekymring, at børn kan få smitsomme vandbårne sygdomme, fordi de drikker beskidt vand, siger Christophe Boulierac, lyder fra en talsmand for FN's børneorganisation, UNICEF.

Jan Egeland, den humanitære FN-rådgiver i Syrien har udtalt, at et overlagt angreb på vandforsyninger er en krigsforbrydelse.

Prisen på drikkevand mere end fordoblet

Få bydele af Damaskus har rindende vand to timer om dagen. De resterende mange millioner mennesker må på gaden for at købe rent drikkevand af gadesælgere. Og køerne er lange for at få slukket tørsten. Også selvom prisen er mere end fordoblet siden den 23. december, da vandforsyningen stoppede. 

- Det er dyrt. Men hvad skal vi gøre? Vi skal jo have vand. Man kan klare sig uden elektricitet og mad, men vand, det kan vi ikke undvære, fortæller en mand, der står i kø til at købe drikkevand på flaske.

Hovedstadens offentlige badeanstalter har også skruet priserne op, så et bad nu koster 10 Dollar.

Det er nu over to uger siden, at vandet stoppede med at rinde fra vandhanerne i Damaskus. Og ingen ved, hvornår vandet kommer igen. Regeringen i Damaskus og oprørerne i Wadi Barada-dalen har forgæves forsøgt at blive enige om en våbenhvile.

Hanna Abu Daqn og hendes familie klynger deres håb til, at det snart sker. 

- Jeg håber virkelig, at vandet snart kommer igen. Det her er umenneskeligt. Vi kan klare meget men ikke uden vand, siger hun.