Udland

Børnehaver skal hjælpe med oprydning - tusinder af plastikæg skyllet i land

Nu frygter lokalbefolkningen for miljøet. Mærsk bekræfter at have tabt fem containere.

Et farverigt syn mødte torsdag morgen forbipasserende på stranden ved den tyske ø Langeoog, sydvest for Danmark. 

Tusindvis af små plastikæg i forskellige farver var i løbet af natten skyllet i land på stranden, men mysteriet blev hurtigt løst - og trækker tråde til Danmark. Det skriver tyske NDR.

Det viste sig nemlig, at et Mærsk-containerskib på sin sejlads fra Rotterdam i Holland til Bremerhaven i Tyskland havde tabt fem containere i vandet. 

Det bekræfter Mærsk overfor BT

- Mærsk Line kan bekræfte, at Munkebo Mærsk onsdag tabte fem containere på grund af voldsomt vejr i forbindelse med stormen Axel. Maritime myndighederne blev straks informeret, og Mærsk Line er i øjeblikket ved at undersøge uheldet i samarbejde med de tyske myndigheder, skriver Mærsk i en mail til BT. 

Mærsk understreger dog, at der ikke er farligt indhold i nogen af containerne, ligesom Mærsk ikke vil oplyse indholdet af containerne. Derfor vides det heller ikke med sikkerhed, om det er Mærsk, som har tabt de farverige plastikæg. Samtidig oplyser Mærsk, at andre rederier har tabt containere i området. 

LEGO-vraggods på vej

Og det er angiveligt ikke kun vraggods i form af pastikæg, der finder vej til den tyske ø. Det forlyder, at også et stort parti LEGO-klodser er på vej mod Langeoog.

Men udsigten til at få stranden oversvømmet med børnelegetøj vækker ikke udelt begejstring hos Langeoogs borgmester Uwe Garrel. 

- Det er ikke sjovt, men en stor miljøbelastning, som er yderst skadelig for dyrene, siger Uwe Garrelt til NDR.

Farligt for miljø og dyr

De enorme mængder plastik kan nemlig få konsekvenser for miljøet, såvel som dyrelivet i området. Blandt andet hvis fisk sluger plastiklegetøjet og dør.

Derfor har Langeoog iværksat en aktion for at få ryddet op på stranden, inden plastikæggene igen driver til havs. Det sker med hjælp fra lokalbefolkningen, blandt andet flere børnehaver. 

Plastiklegetøjet på stranden ved Langeoog.
Plastikæg ved Langeoog.
Den tyske ø Langeook ligger sydvest for Danmark.