Vilde scener i Malmø: Skød med fyrværkeri efter tilfældige

Nytårsfejringen i Malmø gik helt over gevind. Nu ærgrer manden bag videoen sig over racistiske og fremmedfjendske kommentarer.

Hvis du synes, RĂĄdhuspladsen i København kan være kaotisk og farlig nytĂĄrsnat, skal du nok ikke tage til Malmø.

I den sydsvenske by udviklede fejringen af det nye ĂĄr sig nemlig sĂĄ voldsomt, at der pĂĄ den centrale plads MöllevĂĄngstorget blev skudt fyrværkeri alle mulige andre steder hen end op i luften.

Den svenske fotograf Jash Doweyko-Jurkowski filmede de vilde scener, der på under to døgn er blevet set mere end 315.000 gange på Youtube.

"Raketkrigen" skabte panik

Videoen har fået navnet ”Raketkrigen” af den svenske avis Aftonbladet, og det er der tydeligvis en god grund til.

Ukendte personer står med store raketter og batterier i hånden, men i stedet for at stille dem på jorden, affyrer de i flere tilfælde fyrværkeriet tværs hen over pladsen, hvor det sprænger lige foran flere af de tilstedeværende.

Folk kommenterer som regel, at Sverige er en tabt nation og kommer med fremmedfjendske og racistiske kommentarer. Det er kedeligt.

Jash Doweyko-Jurkowski, fotograf

Det fremgår ikke af videoen, om der er nogle, der kommer til skade, men mange er skræmte, og en tydeligt rystet kvinde har søgt dækning bag en parkeret bil. Politiet er også på pladsen, men heller ikke det er nok til at få skydningen indstillet.

- Jeg var ret nervøs i starten, især når det eksploderede lige bag ved mig, eller en raket fløj forbi. Det var ubehageligt til tider, siger fotografen Jash Doweyko-Jurkowski til Aftonbladet.

Han fortæller, at mange på Möllevångstorget var bange, og at flere børn græd. Der var også en kvinde, som brændte sig på foden, da en raket eksploderede nær hende, men ifølge Jash Doweyko-Jurkowski var det ikke så overraskende, at det gik vildt for sig på torvet. Sådan har det været de seneste 15 til 20 år, siger han.

Ked af racistiske kommentarer

PĂĄ videoen ses flere personer, der sandsynligvis har en anden etnisk herkomst en svensk.

Det er dog svært at se, hvem der affyrer fyrværkeriet, men pĂĄ de sociale medier kritiserer flere den svenske flygtninge- og integrationspolitik.

Det ærgrer Jash Doweyko-Jurkowski, der ikke lavede videoen for at sende et politisk budskab.

- Det er fantastisk, at videoen er gĂĄet viralt, men folk kommenterer som regel, at Sverige er en tabt nation og kommer med fremmedfjendske og racistiske kommentarer. Det er kedeligt, siger Jash Doweyko-Jurkowski.

Kastede fyrværkeri ned i barnevogn

Det er ikke kun i Malmø, at det er gået over gevind med fyrværkeriet de seneste dage.

Ifølge Aftonbladet tændte en gruppe unge raketter inde i en bus nær Gøteborg.

Og i Gävle nord for Stockholm kastede maskerede unge fyrværkeri ned i en barnevogn, hvor et barn lĂĄ og sov. Faderen nĂĄede dog at kaste det væk, lige inden det eksploderede.

Store kriminalitetsproblemer i SkĂĄne

Tilbage i det sydsvenske har der særligt det seneste år været store problemer med kriminalitet. Alene i 2015 var der i Skåne 150 mordforsøg og 25 drab. Det svarer til et drab hver 14. dag.

Antallet af mord er det højeste i mindst 15 år, forklarer Tobias Barkman, som er kriminalreporter på Sydsvenskan. Kurven er steget stille og roligt år for år - både når det gælder mord, vold og mordforsøg - men i år er politiet for alvor blevet sat på prøve, lyder det.

- Det er ét stort røre, så det er svært at få overblik over alle de mord, der er lige nu. Der er rigtig mange konflikter i gang, og ikke ret mange af de involverede vil tale med politiet, siger Tobias Barkman.

Alene i Malmø er 12 blevet myrdet, og 58 er forsøgt dræbt. Ifølge Erik Ă…berg, som er omrĂĄdechef hos Malmø Politi, er det ”rigtig voldsomt”. Han mener, at ĂĄrsagen skal findes i, at flere vĂĄben bliver smuglet til Sverige, og at lunten for, hvornĂĄr man trækker det, er kortere:

- De fleste af mordene handler om kriminelle opgør, og i mange af de opgør bliver der skudt. Hvad enten det handler om narkotikasalg eller personlige konflikter, så griber folk hurtigere til våben, siger han.

Sydsvenskan har kortlagt alle ĂĄrets skĂĄnske mord. Dem kan du se i en liste herunder:

Her er mordene i Malmø
Knivstik (0)
Skud (0)
Andet (0)