Mindst 39 dræbt og 69 sårede i terrorangreb mod natklub - 16 er udlændinge

Mindst 39 er dræbt i angreb mod en natklub i den tyrkiske storby Istanbul. Guvernør kalder det et terrorangreb.

Det ved vi nu:

  • Mindst 39 dræbt i angreb.
  • Mindst 69 såret.
  • 500-600 mennesker var på natklubben under angrebet.
  • En person står bag angrebet.
  • Gerningsmanden brugte et våben med et langt løb.
  • Otte mistænkte er anholdt.
  • Islamisk Stat (IS) tager skylden for angrebet.

De mange mennesker er blevet slået ihjel i et terrorangreb mod en natklub i Istanbul nytårsnat. Det oplyser Tyrkiets indenrigsminister ifølge nyhedsbureauet AFP. Blandt de dræbte er 16 udlændinge, oplyser ministeren. Nationaliteten på de udenlandske ofre er ikke offentliggjort. 38 af ofrene er identificeret. Blandt de omkomne er arabere, tyrkere, saudiarabere, libanesere og irakere. Fem af dem er tyrkiske statsborgere.

I alt 39 mennesker har mistet livet, og derudover meldes 69 mennesker såret i angrebet. Der er forløbig ingen meldinger om danskere blandt de sårede eller dræbte, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice mandag morgen.

Det bevæbnede angreb blev ifølge guvernøren udført af én mand, som efter midnat åbnede ild på natklubben Reina i storbyen. Det skriver Reuters.

Islamisk Stat tager skylden

Ifølge nyhedsbureauet Reuters hævder terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) at stå bag angrebet. Det meddeler den ekstremistiske gruppe ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Som fortsættelse af de velsignede aktioner, som Islamisk Stat udfører mod Tyrkiet, har en heroisk soldat for kalifatet angrebet den mest berømte natklub, hvor kristne fejrer de vantros højtider, lyder det fra Islamisk Stat.

Ud fra meldingen var manden bag angrebets handlinger dermed bevidste.

Som det først skød han en politibetjent og en civil, idet han bevægede sig ind i natklubben, hvor han åbnede ild mod tilfældige personer.

Man kan forestille sig, at folk der er kommet til Istanbul for at fejre nytåret vil tage til denne klub

Sultan Coban, freelancejournalist i Tyrkiet

Gerningsmand på fri fod

Tyrkisk NTV oplyser, at der var 500-600 mennesker på diskoteket, da angrebet skete. Klubben ligger på kysten af Bosporusstrædet og er en af Istanbuls mest kendte natklubber.

Nogle af klubbens gæster hoppede i vandet for at redde sig selv og blev efterfølgende reddet i land af politiet.

Gerningsmanden formåede efter terrorangrebet at flygte fra natklubben. Angiveligt nåede han at flygte efter massakren ved at lægge sit våben i natklubben og blande sig med flygtende festgæster. Det skete, til trods for at Tyrkiet havde iværksat ekstra sikkerhedsforanstaltninger i flere tyrkiske storbyer.

Politiet jagter ham nu, oplyser indenrigsminister Suleyman Soylu søndag aften.

Tidlige meldinger lød, at gerningsmanden var klædt ud som julemand, men det bliver afvist af premierminister Binali Yildirim.

Massivt politiopbud

Billeder fra den tyrkiske tv-station NTV viser, at både pansrede politibiler og ambulancer søndag aften var til stede ved natklubben. 

Specialenheder fra politiet har tidligere været i gang med at forberede en aktion inde i den bygning, der huser natklubben, oplyser tv-stationen CNN ifølge Reuters.

- Det er et angreb, der ryster tyrkerne, siger Simi Jan.

Mange såret i angreb mod natklub i Istanbul.

Her jetsettet kommer

Ifølge Sultan Coban, der er freelancejournalist i Tyrkiet, er det ramte område i Tyrkiet ret kendetegnende.

- Her er ’high end’-klubber, hvor jetsettet og overklassen kommer og fester. Og Reina er en natklub, der tiltrækker mange udenlandske turister. Man kan forestille sig, at folk, der er kommet til Istanbul for at fejre nytåret, vil tage til denne klub, siger hun og fortsætter:

- Der har faktisk været mange veje afspærret i dag, fordi man frygtede, at der kunne ske et angreb som det, vi har set i aften. Man har blandt andet anholdt otte personer tidligere i dag, fordi man mistænkte dem for at planlægge terror.  

Stort terrorberedskab

Der er iværksat ekstra sikkerhedsforanstaltninger i flere tyrkiske storbyer. I Istanbul og Ankara spærrer politiet vejene til de største pladser.

I Istanbul er 17.000 politibetjente kaldt ind i forbindel med nytåret på grund af frygt for terror. Ifølge nyhedsbureauet AFP er flere i civil.