Udland

Tvivl om ny våbenhvile i Syrien kan holde: - En fred med bitter smag i munden

Den nyeste våbenhvile er den seneste i en lang række af forsøg.

Det mest sandsynlige er, at den syriske våbenhvile mellem hæren og oprørsgrupperne bliver brudt ligesom de foregående.

Det siger professor Ole Wæver fra Københavns Universitet om våbenhvilen, som indledes torsdag ved midnatstid.

- Der er en lille sandsynlighed for, at den overrasker de fleste vestlige iagttagere ved, at den faktisk holder.

- Men det er stadig en fred, som de fleste vil have det ambivalent med, fordi det er en fred, som er vokset ud af russiske geværløb.

- Det vil være en fred, som vil være en positiv overraskelse, men med en bitter smag i munden for de fleste, siger Ole Wæver.

En større våbenhvile

Våbenhvilen gælder for hele Syrien og træder i kraft torsdag aften ved midnat, har Tyrkiet, en af parterne i forhandlingerne, oplyst.

Aftalen skal bane vej for en politisk løsning på den næsten seks år lange konflikt i landet.

Syriens hær har i en erklæring sagt, at den vil overholde en våbenhvileaftale fra midnat. Det samme gælder oppositionsgrupperne.

Den russiske præsident kalder våbenhvilen i Syrien for en skrøbelig aftale, der kræver særlig opmærksomhed og opfølgning.

Der er tale om den første landsdækkende våbenhvile i Syrien siden midten af september. Dengang faldt aftalen til jorden efter en uges tid. Noget lignende skete i februar.

Derfor er Ole Wæver ikke videre optimistisk, men mener dog, at der er lys for enden af tunnellen.

- Krigen har forløbet så langt og har ødelagt så meget og udmattet alle parter så meget, at vi i en eller anden forstand er i en slags slutspilsfase.

- Det er desværre et slutspil, hvor Assad og russerne sidder med gode brikker og en god situation på brættet, og dem vi godt kan lide sidder med en meget dårlig situation, siger Ole Wæver.

De to foregående aftaler blev forhandlet på plads af USA og Rusland. Amerikanerne har dog ikke haft indflydelse på denne runde forhandlinger, som har haft Rusland, Iran og Tyrkiet ved bordet.

- Det kommer ikke til at vare fem år igen, hvor man bare slås videre, der kommer en eller anden form for aftale, siger Ole Wæver.