Udland

Obama kunne ikke holde løfte: Stadig 59 fanger tilbage i Guantanamo-fængsel

Når Donald Trump bliver indsat som USA's næste præsident den 20. januar næste år, vil der være cirka 40 fanger tilbage på Guantanamo-basen.

Det kommer næsten til at lykkes for Obama - men ikke helt.

Lige nu er der 59 fanger tilbage i fængslet på Guantanamo-basen i Cuba, og når USA's nuværende præsident, Barack Obama, overlader embedet til den kommende præsident Donald Trump, vil der være 40 tilbage - selv om Obama ved sin indsættelse i 2009 lovede helt at lukke det kontroversielle fængsel.

Ifølge Washington Post har Obama-administrationen netop oplyst, at 19 fanger nu vil blive flyttet fra Guantanamo til andre lokaliteter som et led i slutspurten for at minimere antallet af fanger i Guantanamo-fængslet inden Trumps indsættelse 20. januar. Dermed når tallet altså ned på 40.

Washington Post skriver, at Guantanamo-fanger i den seneste tid er blevet overført til blandt andet Oman, Saudi-Arabien - og muligvis Italien. Det er sket efter forhandlinger på diplomat-plan mellem USA og en række lande.

Trump: - Lad os fylde det med nogle slemme fyre

Når Donald Trump overtager præsident-embedet, tyder meget dog på, at der igen vil blive sendt fanger til Guantanamo. Trump har sagt, at han vil bruge fængslet i sin anti-terror politik.

- Lad os fylde det med nogle slemme fyre, har han blandt andet sagt.

Det var efter terror-angrebet i USA 11. september 2001, præsident George W. Bush gav grønt lys for, at Guantanamo-basen blev brugt til blandt andet at afhøre personer, der var mistænkt for at tilhøre al-Qaeda-netværket, og holde dem varetægtsfængslet.

Antallet af fanger på Guantanamo kulminerede i løbet af George W. Bush's præsidentperiode (2001-2009), hvor der på et tidspunkt var cirka 700 fanger i fængslet på basen. Tallet var dog nede på cirka 220, da Obama overtog præsidentembedet.

Ifølge Washington Post er i alt 179 Guantanamo-fanger blevet flyttet til andre lokaliteter i løbet af Obamas præsidentperiode.