Udland

Eksperter om USA-udvisning af russiske diplomater: Voldsom og bemærkelsesværdig reaktion

Eksperter kalder USA's udvisning af 35 russiske diplomater for voldsom og bemærkelsesværdig.

USA udviser 35 russiske diplomater i kølvandet på den meget omtalte hackingsag, hvor amerikanske myndigheder beskylder Rusland for at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg.

En meget bemærkselsværdig reaktion, lyder det fra Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Det er bemærkelsesværdigt, fordi der er et stort antal diplomater, der bliver udvist. Samtidig er det også paradoksalt, at man tyer til et så gammeldags redskab som at udvise diplomater.

Kan forvente modsvar af samme skuffe

Han fortæller, at Obama tidligere har talt om, at der ville komme et cybersvar som reaktion på den påståede indblanding fra Ruslands side, og at det muligvis ikke ville være noget, USA ville annoncere.

- Vi kan forvente et modsvar af samme skuffe fra russerne, det vil sige, at man nok vil udvise et antal amerikanske diplomater, siger Flemming Splidsboel.

- Voldsom reaktion

Mads Fuglede, der er USA-analytiker, siger, at det er en voldsom reaktion, der tvinger den kommende præsident, Donald Trump, til at reagere.

- Det er en reaktion, der er så voldsom, at Trump bliver sat i et hjørne, hvor han skal forholde sig til det her, fordi det nok ikke passer ham, at man reagerer så voldsomt, siger Mads Fuglede.

Han siger videre, at Donald Trump får svært ved at afblæse reaktionen fra Barack Obamas side, da Donald Trumps bagland er nogle af dem, der er mest fortørnede over sagen.

Rusland har afvist alle beskyldninger om at have blandet sig i det amerikanske præsidentvalg.

Ifølge Reuters' første oplysninger sker udvisningerne som følge af "chikane" af amerikanske diplomater i Moskva.