Udland

26 kvinder er gravide eller har født: Men faderen er muligvis den forkerte

En procedurefejl på en fertilitetsklinik i Holland kan have gjort en række kvinder gravide med sæden fra andre mænd end planlagt.

Det var nok ikke lige den besked, de havde ønsket sig at få i julegave.

26 kvinder i behandling på en fertilitetsklinik på universitetshospitalet i den hollandske by Utrecht kan være blevet befrugtet med sæd fra en anden end deres partner.

Hospitalet UMC har beklaget fejlen, og understreger at det er usandsynligt, at det er sket, men det kan ikke udelukkes, skriver BBC.

Grunden til at der overhovedet er en risiko for, at kvinderne er blevet gravide med den forkerte sæd, skyldes en procedurefejl, som en laboratoriemedarbejder på klinikken lavede i perioden fra april 2015 til november i år.

Ifølge talsmand fra hospitalet i Utrecht, Eric Trinthamer, er der sket en menneskelig fejl.

- Der skete det, at der var noget sæd til over fra en tidligere behandling. Den er blevet blandet med sæd fra ham, der skulle være far til barnet, har man opdaget, siger talsmand fra hospitalet, Eric Trinthamer til hollandsk RTL.

Kvindernes æg blev befrugtet ved en metode, hvor en enkelt sædcelle sprøjtes ind i selve ægget. Medarbejderen skiftede pipetten mellem hver enkelt befrugtning, men brugte den samme suge-gummitop. Normalvis er der et filter på toppen, men det var der ikke i dette tilfælde, fortæller en talsmand fra hospitalet til BBC.

Det er i proceduren ved befrugtningen, der er sket en fejl.
Selvom pipetten blev skiftet, blev toppen ikke. Derfor kan sæden være blevet blandet.

Det er hårdt i forvejen

I den hollandske forening for ufrivilligt barnløse, Freya, er de rystede over, at sådan en fejl kan se.

Marjolein Grömminger, Freya.

- Vi ved, hvor stærkt ønsket om at få et barn kan være. Og lykkes det ikke, så indleder man et vanskeligt forløb. Hvis det så oveni efter svangerskabet viser sig, at ens partner ikke er far til barnet, så er det en stor mundfuld, siger Marjolein Grömminger fra Freya.

Halvdelen af de 26 kvinder er enten gravide eller har født deres barn, og de er alle blevet informeret, oplyser hospitalet.

Samtlige berørte skal mødes med læger fra klinikken, og de er blevet tilbudt en DNA-test, hvis de ønsker det.