Udland

Mistænkt for Berlin-angreb er skudt og dræbt i Milano

Manden, der mistænkes for at stå bag Berlin-angrebet, er blevet dræbt i Italien, oplyser Italiens indenrigsminister.

Italiens indenrigsminister, Marco Minniti,  bekræfter, at den mand, der natten til fredag blev skudt og dræbt af politiet i Milano, er den mand, der de seneste dage har været eftersøgt i hele Europa: Den 24-årige tuneser, Anis Amri, der mistænkes for at have kørt en lastbil direkte ind i et befolket julemarked i Berlin mandag aften.

Den formodede gerningsmand blevet skudt og dræbt i en forstad til Milano natten til fredag.

- Her til formiddag har jeg informeret kansler Merkel om operationen. Jeg fortalte hende, at i løbet af operationen var Anis Amri blevet dræbt. Jeg mener, at det der skete i Sesto San Giovanni, klart viser behovet for skærpet territorial kontrol, siger Italiens indenrigsminister, Marco Minniti under et pressemøde.

Skød politimand, da han blev bedt om id

Skudvekslingen skete omkring klokken 03 i nat ved en togstation i Sesto San Giovanni-kvarteret.

Det var et rutinetjek, der endte i, at politiet skød og dræbte den 24-årige tuneser.

Anis Amri er skuddræbt af politiet i Milano.

Politiet stoppede Anis Amri på gaden og bad om at se id-papirer. Det fik den eftersøgte til at trække en pistol og skyde en politimand.

Politiet reagerede ved at skyde og dræbe ham.

Billeder fra Sky News viser, et gerningssted med afmærkninger af bevismateriale og plamager på asfalten. 

Ifølge den italienske indenrigsminister er det udenfor enhver tvivl, at den dræbte er Anis Amri. 

Såret betjent er i bedring

Italiens indenrigsminister, Marco Minniti, siger på et pressemøde fredag formiddag, at den sårede politimand stadig er indlagt på hospitalet.

Han blev skudt i skulderen, men han er i bedring. 

Det italienske forbundspoliti har frigivet et billede af betjenten Cristian Movio, som blev skudt og såret af Anis Amri:

Indenrigsministeren har personligt takket politibetjenten for dennes indsats og siger, at nattens indsats er udtryk for, at systemet virker. 

En anonym politikilde oplyser, at den dræbte er blevet identificeret via fingeraftryk. 

Efterforsker, om der er medskyldige

Tysklands statsadvokat bekræfter ved et pressemøde fredag eftermiddag, at den dræbte mand er den eftersøgte Anis Amri. Og han fortæller, at politiet nu vil koncentrere sig om at finde ud af, om han havde nogle medskyldige, da han angiveligt udførte angrebet. 

I øjeblikket er der ikke flere mistænkte. 

Omkring klokken 03 natten til fredag fattede politiet mistanke til en ung mand, der viste sig at være den eftersøgte Anis Amri. Den 24-årige tuneser, der mistænkes for at stå bag angrebet mod et julemarked i Berlin.

Terrororganisationen Islamisk Stat har sagt, at gerningsmanden bag Berlin-angrebet "er en af Islamisk Stats soldater, og han har udført operationen som svar på opfordringer til at ramme indbyggere i koalitionens lande". 

Men ifølge statsanklageren er det slet ikke sikkert, at der er nogen kobling. 

Fingeraftryk og id fundet i lastbil efter angreb

Den formodede gerningsmand er den 24-årige tuneser Anis Amri. Han er mistænkt for at have kørt en 40 ton tung lastbil direkte ind i et julemarked midt i Berlin mandag aften. 

Tuneserens identitetspapirer og fingeraftryk er fundet i lastbilen.

12 mennesker mistede livet under angrebet. 49 personer blev bragt til hospitalet. 

Den 24-årige tuneser er ud af en søskendeflok på seks, hvoraf mindst to befinder sig i Tunesien. 

Anis Amri selv tog turen over Middelhavet til Lampedusa for cirka fem år siden, da han var 17. Han blev registreret som mindreårig og anbragt på et asylcenter. Men ikke længe efter ankomsten til Italien, blev han sendt i fængsel, hvor han tilbragte næsten fire år. 

Han blev fængslet for blandt andet vold, tyveri og brandstiftelse. Han havde sat ild til skolen på det asylcenter, hvor han var anbragt. 

Da han blev løsladt i 2015, skulle han udvises af Italien, men hjemlandet Tunesien ville ikke tage imod ham.

Han tog videre til Tyskland, hvor han i april søgte asyl. Hans ansøgning om asyl blev dog afslået, og han stod til at skulle blive udvist. 

Siden februar i år har han boet i Berlin. 

Menneskejagt førte til aktioner i Danmark 

Siden angrebet mandag aften har der foregået en regulær menneskejagt i hele Europa. Torsdag førte efterlysningen af den formodede gerningsmand til en større politiaktion i Grenaa.

Fredag formiddag fik Nordjyllands Politi ligeledes en anmeldelse om, at en mand, der lignede den eftersøgte, var set ved Eternitten i Aalborg.

Det førte til en større politiaktion, der dog blev neddroslet, da det stod klart, at Anis Amri var fundet i Italien. 

Italiens indenrigsmnister har informeret Tysklands kansler om drabet.