Udland

Han er Europas mest eftersøgte mand: Storebror mistede kontakten til ham for to uger siden

Anis Amri er lige nu centrum for en menneskejagt i hele Europa. Nu dukker nye detaljer om ham op, og samtidig er familien chokeret og mangler svar.

Det tyske forbundspoliti er lige nu i gang med en storstilet menneskejagt på en 24-årig mand, der er mistænkt for at stå bag angrebet mod et julemarked på Breitscheidtplatz ved Gedächtniskirken på Kurfürstendamm i Berlin mandag aften.

Angrebet kostede 12 mennesker livet, og mindst 48 personer er såret. 

Politiet har udlovet en dusør på 100.000 euro - omkring 743.000 kroner - for afgørende oplysninger, der kan føre til en anholdelse af den eftersøgte.

Sent onsdag aften reagerede Østjyllands Politi på et tip om, at manden måske befandt sig i Grenaa, men eftersøgningen var resultatløs. Terrororganisationen Islamisk Stat hævder at stå bag angrebet.

Den mistænkte er blevet identificeret som den 24-årige Anis Amri fra Tunesien.

Han blev den hovedmistænkte, da politiet i Berlin fandt identitetspapirer - en midlertidig opholdstilladelse - på ham i den lastbil, der blev anvendt under angrebet. Papirerne lå angiveligt under førersædet i lastbilen. Politiet tager dog det forbehold, at papirerne kan være plantet i lastbilen. 

Torsdag formiddag blev mistanken til Ania Amri yderligere forstærket, da politiet ifølge de tyske medier Süddeutsche Zeitung, NDR og WDR har fundet fingeraftryk, der matcher tuneserens, på døren til den lastbil, der mandag blev brugt i angrebet.

Hvis han er skyldig, fortjener han enhver straf. Vi tager stærk afstand fra terrorisme - vi har ikke noget med terrorisme at gøre.

Abdelkader Amri

Lige nu pibler informationer om ham frem, hvoraf flere ikke er bekræftede eller er baseret på anonyme kilder. Vi forsøger her at give et foreløbigt billede af den mistænkte gerningsmand:

Anis Amri bliver af tysk politi beskrevet som potentielt farlig og bevæbnet. Han er 178 centimeter høj og vejer cirka 75 kilo. Han har mørkt hår og brune øjne.

Anis Amri rejste fra Tunesien til Italien for flere år siden, men medierne er uenige om tidspunktet. Nogle skriver, at det skete for syv år siden, mens andre melder, at det skulle være sket i 2011 eller 2012.

Inden da havde han angiveligt været anholdt flere gange i forbindelse med narkokriminalitet i Tunesien.

I Italien sad Anis Amri også i fængsel i flere år. Ifølge hans far og tunesiske sikkerhedskilder var han dømt for at sætte ild til en skole.

I slutningen af 2015 rejste Anis Amri til Tyskland, hvor han i april måned i år søgte asyl. Han har fået midlertidigt ophold i delstaten Nordrhein-Westfalen, men afslag på asyl. Derfor stod han til at blive udvist.

Imidlertid kunne Tunesien ikke bekræfte hans statsborgerskab, så sagen trak i langdrag. Det midlertidige pas, som Anis Amri skulle have rejst til Tunesien på, ankom onsdag til Tyskland fra de tunesiske myndigheder.

De tyske efterretningstjenester har udtalt, at Anis Amri inden angrebet har haft kontakt til islamistiske netværk.

Blandt andet havde han kontakt med imam Abu Walaa, der kendes som "prædikanten uden ansigt". Abu Walaa blev i november anholdt af tysk politi.

Myndighederne har ifølge flere medier anset Anis Amri som en mulig trussel. Ifølge medierne igangsatte tyske myndigheder derfor overvågning af ham i midten af marts i år. Hans telefon blev angivelig aflyttet af politiet i Nordrhein-Westfalen.

Det skete efter et tip fra flere sikkerhedskilder, der advarede om, at Anis Amri muligvis planlagde at begå indbrud for at finansiere køb af våben, som ’muligvis og dermed senere skulle bruges til et angreb med en medsvoren’, udtaler den tyske statsadvokats kontor ifølge Spiegel.

Overvågningen viste, at Anis Amri var involveret i handel med stoffer i en park i Berlin samt værtshusslagsmål. Der blev dog ikke fundet beviser, der understøttede det oprindelige tip, der startede overvågningen.

Vi havde aldrig nogen mistanke om, at noget var galt. Da vi snakkede sammen på Facebook, smilte han og var altid glad.

Najoua Amri

Derfor stoppede myndighederne overvågningen af Anis Amri i september. I begyndelsen af december forsvandt han pludselig fra politiets radar.

Søskende i chok

Anis Amris forældre bor i byen Oueslatia. Ifølge anonyme kilder bliver familien i disse dage afhørt af tunesisk anti-terrorpoliti.

Han har også fire søstre og en bror.

Mindst to af hans søskende befinder sig i Tunesien. På trods af den store afstand har hans søskende tit haft kontakt med ham over Facebook, og han har ifølge deres udsagn aldrig givet dem anledning til mistanke. 

- Jeg kan ikke tro på, at han har gjort det, siger broren, Abdelkader Amri, ifølge nyhedsbureauet AFP. 

- Hvis han er skyldig, fortjener han enhver straf. Vi tager stærk afstand fra terrorisme - vi har ikke noget med terrorisme at gøre, siger han ifølge The Guardian.

- Vi havde aldrig nogen mistanke om, at noget var galt. Da vi snakkede sammen på Facebook, smilte han og var altid glad, siger søsteren Najoua Amri om sin bror til Süddeutsche Zeitung

Storebroren Walid Anis har løbende haft kontakt med sin bror indtil for to uger siden, hvor han pludselig mistede kontakten. 

- Vi har snakket sammen på Facebook, jeg har ikke engang hans telefonnummer. For to uger siden sagde han, at alt var godt, men så forsvandt han, siger Walid til avisen.

Presset på Merkel stiger

I takt med at det tyske politi endnu ikke har anholdt gerningsmanden eller gerningsmændene bag angrebet, vokser presset på forbundskansler Angela Merkel. 

I takt med at det tyske politi endnu ikke har anholdt gerningsmanden eller gerningsmændene bag angrebet, vokser presset på forbundskansler Angela Merkel.

Det sker ifølge korrespondent hos TV 2 Ulla Terkelsen, efter, at der verden over sker store forandring - blandt andet med et regeringsskifte i USA:

- Den eneste person, som Europa har i øjeblikket, der er en stabil leder af sit land, er hende (Angela Merkel, red.) - og hun er nu udsat for et voldsomt psykologisk pres. Mange beskylder hende for at være årsag til terrorbølgen. De vil sige, at det var hendes åbne arme, der banede vej for det her.

Politiet har fået over 500 henvendelser om Anis Amri. 

Her skete angrebet:

Kilder: Den føderale anklagemyndighed i Tyskland, dpa, Reuters, BBC, AFP, Spiegel.