Tragedien i Berlin: Det skete på knap fire døgn

Her er, hvad vi foreløbigt ved, efter en lastbil kørte ind i en menneskemængde ved et julemarked i Berlin i Tyskland mandag aften.

12 personer har mistet livet, og 49 personer er bragt på hospitalet, efter at en lastbil mandag aften 19. december torpederede et julemarked i Berlin.

Her er, hvad vi ved:

 • 12 personer har foreløbigt mistet livet som følge af påkørslen. 49 personer blev bragt til forskellige sygehuse, af dem er 25 fortsat indlagt, og 14 af disse er alvorligt kvæstede. Seks af de døde er identificeret som tyskere.
 • Tysk politi anholdte en mand, som de formodede var føreren af lastbilen. Ifølge det tyske medie Die Welt er manden asylansøger, har pakistanske rødder og er 23 år. Dog blev han tirsdag aften løsladt, da politiet manglede beviser for, at han stod bag angrebet.
 • Politiet har på et pressemøde tirsdag eftermiddag erkendt, at den 23-årige næppe er gerningsmanden.
 • I lastbilen blev der fundet en død mand, der var dræbt af skud. Han er offer og ikke gerningsmand. Ifølge politiet i Berlin er der formentlig tale om en polsk statsborger, som var lastbilens oprindelig chauffør. Hvornår og hvem, der har dræbt ham, vides endnu ikke. 
 • Den tidligere anholdte mand står ikke på terrorlister, siger den tyske indenrigsminister.
 • Myndighederne i Tyskland efterforsker angrebet som en terrorhandling.
 • Den føderale anklagemyndighed i Tyskland gik onsdag ud med en officiel efterlysning af den 24-årige tuneser Anis Amri, efter politiet havde fundet hans id-dokumenter under førersædet i lastbilen, der blev brugt ved angrebet. Der er udlovet en dusør på 100.000 euro for oplysninger, der kan føre til pågribelse af den eftersøgte. 
 • Påkørslen fandt sted ved et julemarked for enden af Kurfürstendamm på en plads ved Gedächtniskirche. Ifølge Kerrin Linde, som er udlandsredaktør på Kristeligt Dagblad, er pladsen foran Kejser Wilhems Mindekirke i det centrale Berlin et mindesmærke for Anden Verdenskrigs rædsler og fredens symbol.
 • Lastbilen, der blev brugt ved påkørslen, er ejet af et polsk firma.
 • Ejeren af lastbilen oplyser, at han ikke har haft kontakt til lastbilens polske chauffør siden mandag eftermiddag.
 • Ifølge lastbilens GPS blev den tændt klokken 15.44, 16.52 og 17.37 mandag, uden at den foretog yderligere. Ifølge GPS’en blev lastbilen tændt igen klokken 19.34 og cirka klokken 20.00 kørte den ind mængden, skriver Spiegel Online.
 • Politiet mener - ifølge flere tyske medier - at den polske chauffør var i live helt indtil angrebet midt i Berlin. Her blev han skudt. Efterforskere har talt om, at polakken forsøgte at sætte sig til modværge over for den person, der kaprede lastbilen. Da polakken blev fundet død, havde han således tydelige tegn på at have været i slåskamp.

 • Politiet i Berlin mener, at lastbilen med vilje blev styret ind i menneskemængden. Det skriver de i et tweet tirsdag morgen. 

 • Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice er der ikke nogen savnede danskere efter angrebet. Det kan dog fortsat ikke helt udelukkes, at der kan være danskere mellem de dræbte eller sårede, da der fortsat er et lille antal uidentificerede personer blandt de omkomne og sårede.
 • Politi verden over har opgraderet sikkerheden. I Danmark har politiet blandt andet patruljeret ved julemarkedet, Tivoli og Strøget. 
 • Islamistisk Stat (IS) har taget skylden for angrebet.
 • Myndighederne i Italien bekræfter, at Anis Amri, den efterlyste formodede gerningsmand, er blevet dræbt i en skudveksling i Milano fredag 23. december.

Det mangler vi at få svar på:

 • Var angrebet en terrorhandling?
 • Hvad var motivet for drabet?
 • Hvem var ofrene?
 • Hvor er gerningsvåbnet, der dræbte den polske chauffør?
 • Hvordan kunne det ske?
 • Hvem dræbte den polske chauffør?

Sådan forløb angrebet på julemarkedet i Berlin

 1. 2016

  1. Mister kontakt til lastbilen

   Der er modstridende oplysninger om, hvad der skete med lastbilen, der kommer fra et polsk transportfirma, forud for angrebet.

    

   Tysk politi har talt om, at lastbilen kan være blevet stjålet fra en byggeplads i Polen, men det mener transportfirmaet ikke.

    

   Ifølge en ledende medarbejder ved navn Lukasz Wasik tyder noget på, at lastbilens oprindelige chauffør - en 37-årig polak, der efter angrebet blev fundet død ved julemarkedet - kan være blevet overfaldet.

    

   Til nyhedsbureauet AFP siger Lukasz Wasik, at chaufføren fragtede stålprodukter fra Italien til Berlin. I Berlin skulle han have læsset lasten af, men firmaet, der skulle tage imod, kunne mandag eftermiddag ikke få fat på chaufføren.

    

   Transportfirmaet mistede kontakten til chaufføren omkring klokken 15 mandag eftermiddag. Ejeren Ariel Zurawski, der er fætter til den afdøde chauffør, afviser, at den oprindelige chauffør har noget med angrebet at gøre. Ifølge den engelske avis The Guardian siger han, at han tror lastbilen er blevet kapret.

    

   - Jeg kan sige med hånden på hjertet, at det ikke var min chauffør, der kørte ind i de mennesker i midten af Berlin.

    

   - Det er min fætter. Jeg har kendt ham siden fødslen. Jeg stoler på ham, det her er ikke ham, de må have gjort noget ved ham, siger Ariel Zurawski.

    

  2. Lastbilen kører ind i julemarkedet

   Omkring klokken 20 kører lastbilen ind i julemarkedet på Breitscheidplatz ved Gedächtniskirche i det vestlige Berlin.

    

   Ifølge Die Welt kom lastbilen kørende ad Kantstraße, hvorfra den fortsatte ad Budapester Straße og ind i julemarkedet. Lastbilen når at køre mellem 50 og 80 meter gennem mennesker og boder, før den stopper. Mindst 12 personer mister livet, og 48 bliver kvæstet - 18 alvorligt.

    

   Den oprindelige polske chauffør blev efterfølgende fundet død - formentlig af skud - ved julemarkedet. Han er formentlig blev fundet på passagersæddet, men den oplysning er ikke endeligt bekræftet.

    

  3. Mand flygter fra stedet

   Umiddelbart efter flygter en person fra julemarkedet. Et vidne følger efter og ringer undervejs til alarmcentralen

  4. De første alarmopkald

   Ifølge Die Welt begynder de første alarmopkald at komme klokken 20.07. 

  5. Mand anholdt under flugt

   Efter påkørslen flygter en mand gennem parken Tiergarten. Et vidne følger efter og er i konstant kontakt med alarmcentralen over telefon

    

   Han giver løbende politiet besked om, i hvilken retning han løber, og efter to timer anholder betjente manden ved monumentet Siegessäule cirka to kilometer fra gerningsstedet.

    

   - Ved hjælp af vidnet var vi i stand til at fange den mistænkte. Dette mod kan i dag gøre os helt stolte, siger politiinspektør Winfrid Wenzel til Die Wel.

    

   Ifølge flere tyske medier heriblandt Die Welt og ZDF er den anholdte en 23-årig pakistansk flygtning, der kom til Tyskland i 2015. 

    

   Det er ikke fastslået, hvem der kørte lastbilen. Den anholdte nægter sig skyldig, og den tyske statsanklager erkender tirsdag eftermiddag, at han muligvis ikke har noget med angrebet at gøre.

  6. Politi stormer hangar

   Tysk politi stormer natten til tirsdag en hangar i den tidligere lufthavn Tempelhof, hvor Berlins største flygtningecenter ligger. Den anholdte har angiveligt boet i flygtningelejren. 

  7. Blomster ved julemarkedet

   Natten igennem og tirsdag morgen har forbipasserende lagt blomster ved julemarkedet. 

  8. 24-årige tuneser efterlyses

   Den føderale anklagemyndighed i Tyskland efterlyser officielt den mistænkte 24-årige tuneser Anis Amri for det blodige angreb på julemarkedet i Berlin. 

   Myndighederne udlover en dusør på 100.000 euro - omkring 743.000 kroner - for oplysninger, der kan føre til en pågribelse af den eftersøgte.

  9. Anis Amri er skudt og dræbt i Milano

   Den italienske inderigsminister Marco Minniti bekræfter, at Anis Amri er blevet skudt og dræbt under en skududveksling i Milano. 

   En italiensk betjent blev såret under episoden, inden den mistænkte bag Berlin-angrebet mandag blev dræbt.

   Politikilde siger ifølge Reuters, at der er fundet fingeraftryk på manden dræbt i Milano, som svarer til Berlin-angriberens.