Udland

Tidligere PET-chef: Pressemøde om Berlin-angreb var helt absurd

- Panelet var så bange for at sige noget forkert, at de rodede sig ud i den ene selvmodsigelse efter den anden, siger Frank Jensen.

- Det er helt absurd, at statsanklageren siger til befolkningen, at de sagtens kan gå på julemarkeder i Tyskland, men at han selv ville lade være med det. Hvad skal folk så vælge?

Det netop overståede pressemøde med den tyske statsadvokat om lastbil-angrebet i Berlin, der har kostet 12 mennesker livet og efterladt 30 hårdt såret, var en absurd forestilling, siger tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), Frank Jensen.

- Jeg tror, at de var bange for at sige noget forkert. De gik i panik, lyder det fra Frank Jensen om pressemødets uklare budskab, som kan forvirre offentligheden mere end det beroligede.

Selvmodsigelser

På pressemødet rodede cheferne fra det tyske justitsvæsen sig ud i flere selvmodsigelser. Ud over den uklare melding om, hvorvidt det er sikkert at besøge tyske julemarkeder, så var der mindst to andre: Statsadvokaten og hans kolleger sagde på et tidspunkt, at de ”gik ud fra”, at det var et terrorangreb. Men senere sagde de, at de ikke havde lagt sig fast på en teori.

Ligesom de på et tidspunkt sagde, at myndighederne muligvis har anholdt den forkerte gerningsmand. For så senere at undvige at svare klart på, om der kunne være en gerningsmand på fri fod.

- Det vigtige for berlinerne er jo: Er der terrorister på fri fod, måske endda bevæbnede? Mangler der nogen? Mener man, at man er på et forkert spor, så er det mærkeligt, at man ikke melder ud, siger Frank Jensen.

Svært at forstå budskabet

- Det er simpelthen svært at forstå, hvad deres budskab er. Vi hører et panel af chefer, som har meget svært ved at tale om det her. De forsøger at lade være med at rode sig ud i noget, som de ikke kan stå inde for. Det bliver så anstrengt, at man ikke kan forstå, hvad de mener, siger Frank Jensen om pressemødet.

berlin grafisk overblik