Udland

Tidligere PET-chef: Det ligner angrebet i Nice

Hvis det er Islamisk Stat, der står bag muligt angreb i Berlin, så passer angrebet fint ind i strategien, siger Frank Jensen.

Det er meget nødvendigt at få identificeret gerningsmanden. Det koncentrerer man sig om lige nu.

Efter tysk politi har anholdt chaufføren bag det formodede terrorangreb på et julemarked i Berlin, hvor 12 mennesker er blevet dræbt af en lastbil, handler det nu for tysk politi om at chaufføren identificeret.

Det fortæller Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

- Er det den polske chauffør, der er anholdt? Eller er lastbilen ligefrem blevet kapret? Og i givet fald: Hvor er chaufføren så henne? Når man har identificeret gerningsmanden, så kan man identificere hans omgangskreds. Hvem kendte han? Er der nogen, der har forbindelse til for eksempel islamisk terrorisme? Eller noget andet? Det er vigtigt, at få det opklaret, forklarer han.

Minder om terrorangrebet i Nice

Uden at kunne sige det med sikkerhed, så vurderer han, at det formodede angreb i Berlin minder meget om terrorangrebet i Nice i juli, hvor der også blev brugt en lastbil til at dræbe tilfældige mennesker.

Og det er helt i overensstemmelse med strategien for Islamisk Stat (IS) i Europa:

- Noget meget simpelt, der ikke kræver den store viden om at planlægge et angreb. En af metoderne er den, der blev brugt i Nice og her i Berlin. Hvis det altså er IS-sympatisører, der har gjort det, siger Frank Jensen.

- Nogle angreb er planlagt i Syrien af deres udenlandske aktionsgruppe. Men det er ikke nok, siger man. Vi er også nødt til at have fat i dem, som vi ikke har direkte forbindelse til og give dem anvisning til, hvordan de selv kan lave angreb for at støtte vores sag.

- Man ved, at det er vanskeligt at gennemføre komplekse angreb. Det kræver noget planlægning og noget træning. Så har man sagt, at det duer ikke. Man siger: ”Gør det enkelt. Brug hvad I har for hånden. I kan gøre lige så megen skade med andre metoder”. En bombe kan være svær at fremstille, og det kan være svært at skaffe sig adgang til våben. Men man kan skaffe sig adgang til en bil, en kniv eller en økse. Så siger man: ”Brug det”. For effekten er absolut lige så stor, fortæller Frank Jensen.

Umuligt at gardere sig

Men selv om de er vanskelige, er det ikke muligt at sikre sig mod denne slags angreb. Det mener Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for PET.

- Desværre taler kendsgerningerne for sig selv. Nu har man siden 11. september forsøgt sig med alle forskellige metoder lige fra internering, krig og undtagelsestilstande. Det har i hvert fald vist sig, at det ikke har været muligt at bekæmpe terror, siger han.

Jan Jarlbæk, der er direktør for efterforskning i AS Solutions og tidligere forbindelsesofficer i Europol, ser det også som umuligt fuldstændig at gardere sig mod lignende episoder.

Det er da heller ikke første gang, at en lastbil bliver brugt i et angreb mod almindelige mennesker. I juli torpederede en mand i en lastbil ind i en menneskemængde, der var samlet i Nice for at fejre Frankrigs nationaldag.

Jan Jarlbæk mener dog ikke, at lastbiler i sig selv udgør en særlig udfordring for sikkerheden.

- I princippet er det ligegyldigt, om det er en lastbil, bus eller bil. For de her mennesker drejer det sig om at have nogle let tilgængelige midler til at gennemføre deres forehavende, siger han.