Udland

Politiet følger flere spor: - Vi har måske en farlig kriminel i området

De tyske myndigheder arbejder på flere forskellige spor, siger indenrigsminister efter løsladelse af mistænkt. IS har taget skylden.

Kort efter en lastbil kørte gennem et julemarked i Berlin mandag aften, begyndte en efterforskning i flere spor. Det siger den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière.

Eferforskningen førte samme aften til anholdelsen af en mand, der dog er blevet løsladt igen tirsdag. 

- Der er sandt, at man ikke kan udelukke, at gerningsmanden stadig er på fri fod, siger han til den tyske tv-station ZDF.

Det er ifølge indenrigsministeren tydeligt, at lastbilens handlinger var et angreb. De tyske myndigheder kan dog ikke sige noget om motivet bag, siger de Maizière.

Sikkerheden i byen hævet

Indenrigsministeren vil ikke tirsdag drage nogle politiske konklusioner på angrebet.

12 mennesker mistede livet, og knap 50 blev såret i angrebet. Ofrenes identitet - herunder deres nationalitet - er endnu ikke offentlig Der er dog ingen børn blandt ofrene, siger den tyske indenrigsminister.

Tidligere tirsdag har politichefen i Berlin, Klaus Kandt, bedt om forhøjet bevågenhed fra byens borgere.

- Vi har måske en farlig kriminel i området, sagde han og tilføjede, at sikkerheden i byen ville blive hævet.

Imens har efterforskere bedt offentligheden om at sende alle fotografier og videooptagelser fra gerningsstedet.

IS har taget ansvaret

Få timer efter nyheden om den hidtidige mistænktes løsladelse, tog Islamisk Stat (IS) skylden for angrebet. Nyheden blev annonceret via deres nyhedskanal Amaq. I en meddelelse skriver bevægelsen, at det er en af Islamistisk Stats soldater, der har "udført operationen  i Berlin som svar på vores opfordring om angreb på borgere i koalitionslande".

Den tyske idenrigsminister kommenterede også på meddelelsen:

- Vi har netop hørt denne angivelige skyld påtaget fra den såkaldte Islamisk Stat, som faktisk er en bande terrorister, siger de Maiziere til en anden tysk tv-station ARD.

- Ingen vil hvile, før gerningsmanden eller gerningsmændene er fanget.

Islamisk Stat har tidligere taget skylden for eksempelvis skyderiet på Christiania i september, hvor to betjente blev ramt. Det gælder også angreb i Bruxelles, der kostede 32 livet, og i San Bernadino i Californien, hvor et par skød og dræbte 14 mennesker ved en julefest.

Det står ikke klart, hvorvidt de tyske myndigheder har andre mistænkte end den nu løsladte mand.

Sådan forløb angrebet på julemarkedet i Berlin

 1. 2016

  1. Mister kontakt til lastbilen

   Der er modstridende oplysninger om, hvad der skete med lastbilen, der kommer fra et polsk transportfirma, forud for angrebet.

    

   Tysk politi har talt om, at lastbilen kan være blevet stjålet fra en byggeplads i Polen, men det mener transportfirmaet ikke.

    

   Ifølge en ledende medarbejder ved navn Lukasz Wasik tyder noget på, at lastbilens oprindelige chauffør - en 37-årig polak, der efter angrebet blev fundet død ved julemarkedet - kan være blevet overfaldet.

    

   Til nyhedsbureauet AFP siger Lukasz Wasik, at chaufføren fragtede stålprodukter fra Italien til Berlin. I Berlin skulle han have læsset lasten af, men firmaet, der skulle tage imod, kunne mandag eftermiddag ikke få fat på chaufføren.

    

   Transportfirmaet mistede kontakten til chaufføren omkring klokken 15 mandag eftermiddag. Ejeren Ariel Zurawski, der er fætter til den afdøde chauffør, afviser, at den oprindelige chauffør har noget med angrebet at gøre. Ifølge den engelske avis The Guardian siger han, at han tror lastbilen er blevet kapret.

    

   - Jeg kan sige med hånden på hjertet, at det ikke var min chauffør, der kørte ind i de mennesker i midten af Berlin.

    

   - Det er min fætter. Jeg har kendt ham siden fødslen. Jeg stoler på ham, det her er ikke ham, de må have gjort noget ved ham, siger Ariel Zurawski.

    

  2. Lastbilen kører ind i julemarkedet

   Omkring klokken 20 kører lastbilen ind i julemarkedet på Breitscheidplatz ved Gedächtniskirche i det vestlige Berlin.

    

   Ifølge Die Welt kom lastbilen kørende ad Kantstraße, hvorfra den fortsatte ad Budapester Straße og ind i julemarkedet. Lastbilen når at køre mellem 50 og 80 meter gennem mennesker og boder, før den stopper. Mindst 12 personer mister livet, og 48 bliver kvæstet - 18 alvorligt.

    

   Den oprindelige polske chauffør blev efterfølgende fundet død - formentlig af skud - ved julemarkedet. Han er formentlig blev fundet på passagersæddet, men den oplysning er ikke endeligt bekræftet.

    

  3. Mand flygter fra stedet

   Umiddelbart efter flygter en person fra julemarkedet. Et vidne følger efter og ringer undervejs til alarmcentralen

  4. De første alarmopkald

   Ifølge Die Welt begynder de første alarmopkald at komme klokken 20.07. 

  5. Mand anholdt under flugt

   Efter påkørslen flygter en mand gennem parken Tiergarten. Et vidne følger efter og er i konstant kontakt med alarmcentralen over telefon

    

   Han giver løbende politiet besked om, i hvilken retning han løber, og efter to timer anholder betjente manden ved monumentet Siegessäule cirka to kilometer fra gerningsstedet.

    

   - Ved hjælp af vidnet var vi i stand til at fange den mistænkte. Dette mod kan i dag gøre os helt stolte, siger politiinspektør Winfrid Wenzel til Die Wel.

    

   Ifølge flere tyske medier heriblandt Die Welt og ZDF er den anholdte en 23-årig pakistansk flygtning, der kom til Tyskland i 2015. 

    

   Det er ikke fastslået, hvem der kørte lastbilen. Den anholdte nægter sig skyldig, og den tyske statsanklager erkender tirsdag eftermiddag, at han muligvis ikke har noget med angrebet at gøre.

  6. Politi stormer hangar

   Tysk politi stormer natten til tirsdag en hangar i den tidligere lufthavn Tempelhof, hvor Berlins største flygtningecenter ligger. Den anholdte har angiveligt boet i flygtningelejren. 

  7. Blomster ved julemarkedet

   Natten igennem og tirsdag morgen har forbipasserende lagt blomster ved julemarkedet. 

  8. 24-årige tuneser efterlyses

   Den føderale anklagemyndighed i Tyskland efterlyser officielt den mistænkte 24-årige tuneser Anis Amri for det blodige angreb på julemarkedet i Berlin. 

   Myndighederne udlover en dusør på 100.000 euro - omkring 743.000 kroner - for oplysninger, der kan føre til en pågribelse af den eftersøgte.

  9. Anis Amri er skudt og dræbt i Milano

   Den italienske inderigsminister Marco Minniti bekræfter, at Anis Amri er blevet skudt og dræbt under en skududveksling i Milano. 

   En italiensk betjent blev såret under episoden, inden den mistænkte bag Berlin-angrebet mandag blev dræbt.

   Politikilde siger ifølge Reuters, at der er fundet fingeraftryk på manden dræbt i Milano, som svarer til Berlin-angriberens.