Udland

Fotografen blev ved med at tage billeder: - Jeg opfattede ikke hvad der skete

AP-fotografen Burhan Ozbilici fortsatte med at tage billeder efter en 22-årig mand skød og dræbte Ruslands ambassadør i Tyrkiet mandag aften.

Mandag aften skulle AP-fotografen Burhan Ozbilici egentlig bare have været hjemme, men i stedet gik han til en fotoudstilling 'From Kaliningrad to Kamchatka, from the eyes of travelers' i Ankara, som blev åbnet af den russiske ambassadør, Andrej Karlov.

- Den eneste grund til at jeg gik omkring udstillingen var, at det lå på min vej hjem fra kontoret, skriver fotografen i et indlæg, som er offentliggjort af AP.

Blev vidne til attentat

Han tænkte, at det kunne være nyttigt at have nogle billeder af den russiske ambassadør til fremtidige nyhedshistorier. I stedet blev han vidne til et dødbringende attentat mod ambassadøren.

Da Ozbilici ankom til arrangementet, var det allerede godt igang. På scenen stod ambassadøren. Han talte stille og tog lange pauser, så tolken kunne oversætte, det han sagde.

- Jeg fik et chok, da jeg så en mand på scenen trak en pistol. Et øjeblik senere lå ambassadøren i en blodpøl på gulvet, mens gerningsmanden pegede våbnet mod os i publikum, fortæller fotografen.

En video fra hændelsen viser, hvordan mindst et skud træffer Karlov i ryggen. Han falder om og bliver liggende livløs på gulvet.

Blev ved med at fotografere

Mens dramaet foregik blev Ozbilici ved med at tage billeder.

- Jeg brugte et par sekunder på at indse, hvad det var, jeg var vidne til. En mand døde foran øjnene på mig. Jeg fortsatte med at fotografere, mens jeg skjulte mig bag en væg.

På gulvet sad flere publikummer, som forsøgte at gemme sig. Efter episoden blev de eskorteret udenfor, hvor politi og ambulancer ventede.

- Glem ikke Aleppo

Den 22 år gamle gerningsmand løsnede mindst otte skud i lokalet. Han smadrede billeder og råbte 'glem ikke Aleppo! Glem ikke Syrien. Vi dør i Aleppo, du dør her! Gud er stor!'.

Efter attentatet tog Ozbilici tilbage til kontoret for at redigere billederne.

- Jeg blev chokeret over at se, at gerningsmanden stod bag ambassadøren, mens han talte, skriver han.

Efter en politiaktion blev gerningsmanden skudt og dræbt. Han er identificeret som en 22 år gammel politimand. Han var ikke på arbejde mandag aften, men flere medier rapporterer, at han brugte sit politiskilt til at komme ind til udstillingen.

Den nu afdøde russiske ambassadør har været i Tyrkiet siden sommeren 2013.