Udland

Twitter-pige fra Aleppo evakueret fra byen

Den syvårige pige, der gennem de seneste måneder har fortalt verden om rædslerne i det østlige Aleppo er nu evakueret fra byen.

Folk over hele verden har siden september fulgt den Syvårige Bana Alabeds Twitterkonto. Med sine opslag om livet som barn i det belejrede Østaleppo er hun nemlig for mange blevet symbol på de civiles lidelser i den syriske borgerkrig, mens andre - heriblandt præsident Assad - kalder hendes Twitter-profil for et propagandestunt. 

Derfor var der også mange, der hold vejret, da der pludselig blev stille.

- Vi er sikre på, at hæren fanger os nu. Vi vil se hinanden en anden dag, kære verden. Farvel - Fatemah, lød det sidste tweet fra pigens konto, der bliver administreret af hendes mor, Fatemah. Derefter var kontoen pludseligt lukket.

Men allerede næste dag dukkede Bana og Fatemah op igen - dog ikke med gode nyheder.

- Under angreb. Ingen steder at tage hen, hvert minut føles som døden. Bed for os. Farvel - Fatemah, lød det denne gang.

Men nu er Bana endelig ude af den belejrede bydel, hvor hun har overlevet både massive bombardementer og mangel på mad og medicin.

Organisationen Syrian American Medical Society (SAMS) skrev mandag morgen på Twitter, at Bana og hendes familie er blandt de tusindvis af civile, der de seneste døgn er blevet kørt ud af byen i ambulance og grønne busser. Det samme skriver det lokale medie Aleppo24.

Timers ventetid ved regeringens checkpoint               

Bana Alabed er angiveligt en af flere end 3000 civile, der siden midnat mellem søndag og mandag har forladt det østlige Aleppo. Mange af dem har været spærret inde i evakueringsbusserne ved Assad-regeringens checkpoint natten igennem uden adgang med, drikke og toiletter. Men nu er de blevet bragt i relativ sikkerhed i et landområde vest for Aleppo.

Evakueringen af civile fra det østlige Aleppo er en del af en byttehandel, som Assad-regimet har indgået med oprørerne. De civile og oprørere, der gennem de seneste mange måneder har levet under Assad-regimets belejring i det østlige Aleppo, skal have lov til at forlade bydelen – og til gengæld skal civile i to shiamuslimske landbyer, der gennem længere tid har været belejret af de sunnimuslimske oprørere, have lov til at komme ud af det oprørskontrollerede område.

Men det er tilsyneladende ikke alle på oprørssiden, der er enige om den plan – seks busser, der skulle have været brugt til at evakuere folk fra de shiamuslimske landsbyer blev stukket i brand i weekenden. Det forsinkede evakueringen – men mandag er beboere fra både Østaleppo og de shiitiske landbyer blevet transorteret ud af de belejrede områder.