Udland

Redaktør: - Russerne har sådan set mere og mere ret

Islamistiske grupper står stærkt i det østlige Aleppo. Kampene kan udvikle sig voldsomt.

Evakueringen af Østaleppo burde være er i gang. Gang på gang er evakueringen blevet stoppet, og imens venter desperate mennesker på at blive fragtet ud af den belejrede bydel. Senest er 350 søndag aften blevet evakueret fra Østaleppo.

Men forhandlingerne om evakueringen, der først kom i stand, og siden blev afbrudt flere gange, viser også, hvem der er de stærkeste parter i krigen ved Aleppo netop nu.

På den ene side står præsident Assad, der med støtte fra Rusland og iranske Shia-militser, har haft stor succes på slagmarken.

På den anden side står en række oprørsgrupper af sunnimuslimer med grupper som Ahrar al Sham og Jabhat Fateh al-Sham i spidsen. Jabhat Fateh al-Sham var indtil i sommer kendt under navnet Jabhat al-Nusra eller al-Nusra-fronten. Gruppen udsprang som en forgrening af terrorbevægelsen Al-Qaeda.

Derudover er der også pro-demokratiske og kurdiske grupper. 

Ifølge TV 2’s Claus Borg Reinholdt, der følger krigen i Syrien tæt, er det især de islamistiske grupper, der har magten i det belejrede Østaleppo.

- Det er svært at vurdere præcis, men det er marginalt, hvad der er tilbage af sekulære grupper, som Den Frie Syriske Hær i Østaleppo. Faktum er, at for nogle uger siden lavede de islamistiske oprørere en paraplyorganisation derinde, så de står sammen med deres islamistiske mål, og det er vand på russernes mølle, siger Claus Borg Reinholdt.

Den syriske aktivist og radiovært, Lina Chawaf, går skridtet videre i sin beskrivelse af styrkeforholdet i den belejrede bydel.

- Folkene, der kommer ud af det belejrede Aleppo, er krigere med forbindelse til Al-Qaeda, og dem der bliver tilbage er civile - læger, børn, kvinder. Aktivister og vores borger-reportere kunne ikke komme ud, siger Lina Chawaf, chefredaktør, Radio Rozana til TV2 NEWS fra den Tyrkiske by Gazantiep.

Først på ugen kom der meldinger om, at flere hundrede mænd var forsvundet i Aleppo.

Øjenvidner fortalte, hvordan andre civile var blevet truet at islamistiske grupper til ikke at forlade området.

En selvopfyldende profeti

Berlingskes udenrigsredaktør, Anna Libak, mener, at oprørsgrupperne er blevet mere radikaliserede efterhånden som årene er gået i krigen i Syrien.

- Vi i vesten har lagt vores lod i de sunni-arabiske oprøreres vægtskål. Problemet er bare, at krigen jo har radikaliseret dem i voldsom grad. Så når russerne hele tiden har påstået, at det i virkeligheden er terrorister, og at de er lige så slemme som Islamisk Stat, så har russerne sådan set mere og mere ret, siger Berlingskes udenrigsredaktør, Anna Libak.

- Det er fuldstændig ligesom krigen i Tjetjenien, hvor tjetjenerne i starten var sådan nogle der gerne vil være med i Europarådet, og så blev det til, at når du går ind på deres hjemmeside, så står der Allahu akbar (”gud er stor” på arabisk, red.), siger Anna Libak.

Sunni mod shia

De to store grene indenfor Islam, sunni og shia, bliver opdelt i kampene i Syrien. Præsident Assad og Rusland får støtte af shia-militsen Hizbollah fra Libanon og militser fra Iran, der også forsyner med våben.

Disse civile er stadig fanget i Aleppo.

Da evakueringen blev standset lørdag, på grund af en strid om evakuering af to shiamuslimske landsbyer, var det ligeledes repræsentanter fra en shia-milits, der trak i trådene.

Ifølge Anna Libak kan den store shia-succes på slagmarken i Syrien presse sunni-muslimerne.

- Denne her konflikt har fået det, forskere kalder et sekterisk aspekt, det vi andre på godt gammeldags dansk kalder religionskrig, nemlig at de i højere grad bliver et opgør mellem sunnier og shiaer, siger Anna Libak.

Hun mener, at Vesten bør påtage sig en mere aktiv rolle, for at sikre, der er et sted, hvor sunni-araberne kan søge tilflugt.

- Som det er i dag, så har de faktisk kun et sted, hvis de vil være sikre på ikke at blive kvast af shiaer, og det er ved Islamisk Stat, som også er sunnier, siger Anna Libak.