Udland

Putin lover hævn efter drab på ambassadør: Banditterne skal mærke det

Ruslands præsident Putin sætter alt ind for at finde ud af, "hvem der dirigerede morderens hånd" ved drabet på russisk ambassadør.

Ruslands præsident Vladimir Putin har talt med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan efter drabet på den russiske ambassadør i Ankara, og de to statsoverhoveder er enige om, at de vil øge indsatsen mod terrorisme og samarbejde om undersøgelsen af mordet. Det skriver nyhedsmediet Reuters.  

I en videoerklæring mandag betegner Putin drabet som en provokation og et afskyeligt angreb, hvis eneste formål er at slå skår i Rusland og Tyrkiets samarbejde i fredsprocessen i Syrien.  

Han vil derfor sætte alt ind for at finde aktøren bag, hvis det ikke er en enkelt mands handling.

- Der kan kun være et svar til det: Vi opruster vores kamp mod terrorisme. Banditterne skal kunne mærke det, siger han.

- Vi skal vide, hvem der dirigerede morderens hånd.

Efterforsker angrebet som terror

- Vi opfatter det, der skete, som en terrorhandling, siger talsperson for det russiske udenrigsministerium, Maria Sakharova, i en erklæring, som blev transmitteret direkte i russisk tv. 

Ifølge Reuters har Rusland allerede sendt et hold af efterforskere til Tyrkiet for at være en del af en fælles kommission, som skal efterforske drabet på ambassadøren, og han har krævet, at Tyrkiet kan garantere sikkerhed for Ruslands embedsmænd i Tyrkiet. 

- Vi vil ikke tillade, at angrebet kommer til at kaste skygger over de tyrkisk-russiske relationer, siger talsmand for den tyrkiske regering. 

Gerningsmanden, som var politimand i Ankara, havde fået adgang til kunstudstillingen, hvor ambassadøren talte, med sit politiskilt. Efter at han havde skudt ambassadøren råbte han: 

- Allahu akbar - Gud er stor. Glem ikke Aleppo. Glem ikke Syrien. Glem ikke Aleppo. Glem ikke Syrien.

Falder sammen med forhandlinger

Angrebet skete dagen før Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, skal mødes med sin russiske modpart, Sergej Lavrov, samt den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif. 

Iran er lige som Rusland allieret med den syriske præsident, Bashar al-Assad, mens Tyrkiet støtter oprørere i kampe mod Assad. 

Mødet mellem de tre landes udenrigsministre, som skal drøfte konflikten i Syrien, er noget helt nyt i diplomatiet omkring den syriske konflikt.