Fly kan ikke lette og fabrikker må lukke: Så slem er forureningen i millionby

1.200 fabrikker i den kinesiske hovedstad Beijing er blevet bedt om helt eller delvist at stoppe produktionen i et forsøg på at få renset luften.

Det ligner tåge, men når indbyggerne i Beijing lige nu smager på luften, er de ikke i tvivl: Det her er noget ganske andet end vanddampe. Den umiskendelige lugt af svovl – af strøget tændstik – fylder næseborene. Det er nemlig giftig forurening, der har lagt et altomsluttende gråtonefilter ned over metropolen.

I Beijing er luftforurening ikke noget nyt fænomen.

Den generelle luftkvalitet er så dårlig, at flere internationale skoler i byen har valgt at overdække deres legepladser med oppustelige telte, hvor ventilationssystemer renser luften, før den når ned i podernes lunger.

Men lige nu står det ekstra slemt til: Målingerne for mængden af farlige partikler i luften står på rød – den værste farve – og myndighederne anbefaler derfor indbyggerne at blive inden døre, fordi det er sundhedsskadeligt at opholde sig ude i osen. De har samtidig fået besked på at lade bilen stå, og 700 virksomheder er blevet bedt om helt at indstillede produktionen, mens 500 skal køre på laveste blus. Det er nemlig afbrænding af kul, der er den helt store synder.

Kullet sviner

Store dele af den kinesiske industri og mange kraftværker er stadig dybt afhængige af de rygende kul, og forbruget stiger, når temperaturen falder og der bliver skruet op for radiatorerne.

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua har lagt et billede ud, der tydeligt viser, hvordan luftkvaliteten forringes i takt med at folk vågner, får skruet op for varmen og sparket gang i fabrikkerne.

I Tianjin, der ligger lige øst for Beijing, er 35 afgange fra lufthavnen enten forsinket eller helt aflyst, fordi sigtbarhed er så dårlig på grund af forureningen.

Den kinesiske regering har lovet befolkningen, at de vil arbejde hårdt på at forbedre luften og dermed øge livskvaliteten i de ramte byer. De har da også investeret massivt i grøn energi. Men så længe Kina fortsætter med at udvide produktionen af varer, der skal dække stigende forbrug både nationalt og globalt, kan kullene ikke udfases.

Derfor må indbyggerne i Beijing også denne vinter leve med grå – og ikke blå - himmel.