Udland

Daglige rapporter om drab og voldtægter: Undertrykt mindretal fanger i eget land

Human Rights Watch opfordrer de sydøstasiatiske lande til at kræve bedre forhold for Rohingya-folket i Myanmar.

Det muslimske mindretal Rohingyaerne i Myanmar, det tidligere Burma, er under pres.

Ifølge FN er der daglige rapporter om drab og voldtægter på medlemmer fra folkeslaget, og ligeledes rapporter om, at myndighederne ikke reagerer på overgrebene. Samtidig slår myndighederne hårdt ned på opstanden.

I Myanmar betragtes Rohingya-muslimerne som ulovlige indvandrere fra nabolandet Bangladesh.

Flere hundredtusinde bor i interne flygtningelejre i landet, og lige så mange er søgt mod nabolandene.

- Vi kan ikke rejse nogen steder. Der er ingen uddannelse, intet sundhedsvæsen og intet arbejde at få. Vi bor her som fanger, som om vi var i fængsel. På anden måde kan jeg ikke beskrive vores liv. Vi har brug for hjælp, siger Maung Hlader, der bor i en lejr i Sittwe i Myanmar, til Reuters.

Den sekteriske vold mod Rohingya-muslimerne eskalerede i 2012, og tusindvis har efterfølgende flygtet til blandt andet nabolandene Malaysia, Thailand og Indonesien, der ligesom Myanmar, alle er medlemmer af den sydøstasiatiske handelssammenslutning ASEAN.

Økonomisk pres

I morgen mødes udenrigsministrene fra ASEANS medlemslande i Myanmars største by Rangoon.

Og netop ASEAN-samarbejdet, håber menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch, kan være med til at stoppe overgrebene på mindretallet.

- Forhåbentlig bliver det begyndelsen på en fortsat kampagne i nogle af ASEAN-landene, der kræver Burma svar og ønsker bedre behandling af Rohingya-folket. Hvis det bare er et enkelt møde, hvor de lytter til Aung San Suu Kyi (Myanmars udenrigsminister og regeringsleder, red.) og går veltilfredse hjem, vil der næppe ske nogen forbedringer, siger Phil Robertson, der er vicedirektør i Human Rights Watch’s asiatiske division.

- Det er helt klart, at ASEAN har nogle magtmidler, der kan tvinge Burma til at besvare spørgsmål, siger han.

Kyi under pres

Den tidligere modtager af Nobels Fredspris, Aung San Suu Kyi, er under pres fra nabolandene og FN.

Sidstnævnte beskylder politikeren og landets regering for at have lavet en kortsigtet politik, der gør situationen værre, skriver Reuters.

I Malaysia og Indonesien har der været folkelige protester, og Malaysias premierminister Najib Razak har opfordret til international indblanding for at stoppe, hvad han kalder et folkemord på Rohingyaerne.