Udland

Amerikanske senatorer vil granske hackerangreb

Både republikanske og demokratiske senatorer vil have set nærmere på hackerangreb i amerikansk valgkamp.

Amerikanske senatorer på tværs af partiskel vil have en særlig komité til at se nærmere på hackerangreb fra andre lande i forbindelse med valget i USA.

Det oplyser demokraten Chuck Schumer ifølge Reuters søndag.

Foruden Schumer står også en af hans partifæller - Jack Reed - og de republikanske profiler John McCain og Lindsey Graham bag opfordringen.

Chuck Schumer siger, at han håber på støtte til undersøgelsen fra Senatets flertalsleder, republikaneren Mitch McConnell.

Snusede rundt op til valget

Fredag beskyldte USA's præsident, Barack Obama, indirekte sin russiske modpart, Vladimir Putin, for at have stået bag et hackerangreb mod Det Demokratiske Parti i USA.

Hackere har blandt andet snuset rundt i Den Demokratiske Nationalkomités (DNC) it-systemer i perioden op til valget 8. november.

Der "sker ikke meget i Rusland, uden at Putin ved det", lød det fra Obama.

Allerede to måneder inden det amerikanske præsidentvalg i november konfronterede Obama russernes Putin med mistanker om, at Rusland havde brudt grænserne i cyberspace.

Obama tog emnet op under et møde med Putin

Obama tog selv emnet op under et møde med Putin. Han ville sikre, at cyberangreb ikke ville påvirke valget og optællingen af stemmer på valgdagen. Ifølge Obama er der ikke oplysninger om nye angreb efter den dato.

Ifølge amerikanske efterretningstjenester stod russiske hackere bag angrebet på DNC i løbet af sommeren. Hackerne skaffede sig adgang til en række e-mails, der senere blev lækket via WikiLeaks.

Kilder i både forbundspolitiet FBI og efterretningstjenesten CIA mener ifølge nyhedsbureauet Reuters, at formålet med hackerangrebet var at forsøge at føre Donald Trump til valgsejr.

Ifølge The New York Times sagde Hillary Clinton i torsdags på et møde med en gruppe økonomiske støtter, at hackerangrebet var bestilt af Putin, som hun mener "har en personlig tvist" med hende.