Udland

Volkswagen giver kæmpebeløb til miljøfond efter skandalesag

Tyske Volkswagen er gået med til at betale mere end 200 millioner amerikanske dollar til en fond, der skal bekæmpe forurening fra dieselmotorer.

Aftalen er indgået, efter at det blev afsløret, at mere end 80.000 køretøjer med 3.0-liter dieselmotor overskrider den amerikanske grænse for partikelforurening.

Det siger en kilde med kendskab til aftalen til nyhedsbureauet Reuters.

Gigantbøde for miljøsvindel

Det forventes, at aftalen bliver gjort offentlig mandag.

I forvejen har VW nikket ja til at betale 2,7 milliarder dollar som bøde for udledningen fra omkring 475.000 køretøjer med en 2.0-liter dieselmotor.

I juni gik Volkswagen med til at bruge op mod 10,03 milliarder amerikanske dollar og tilbød at købe de 475.000 2.0-liter køretøjer tilbage.

Desuden ville firmaet tilbyde mellem 5100 dollar og 10.000 dollar i kompensation til ejere af bilerne. Tilbagekøbene begyndte i november.

Snydesoftware koster menneskeliv

VW-sagen har udstillet, hvordan den markedsdominerende producent med et lille stykke software kunne snyde myndighederne til at tro, at bilerne var langt mere miljøvenlige, end de i virkeligheden er.

Udledningen af NOx-gasser er skadelig for helbredet.

EU har i en rapport fra 2015 anslået, at udledningen af disse gasser betyder, at tusindvis af mennesker dør tidligere end ellers.

Volkswagen har sagt, at 11 millioner dieselbiler verden over var udstyret med snydesoftware.

Siden slutningen af 2015 har VW ikke solgt dieselbiler i USA.