Udland

Polakker i tusindvis går på gaden for pressefrihed

Oppositionen i Polen har opfordret borgerne til at demonstrere mod regeringens planer om at begrænse medier.

Tusindvis af mennesker i Polen fortsætter lørdag med at vise deres utilfredshed med regeringens forsøg på at begrænse mediernes adgang til landets parlament.

Ifølge en række internationale medier, herunder Reuters og BBC, er flere tusinde polakker mødt op ved præsidentpaladset i Warszawa. I samlet flok satte de lørdag eftermiddag kurs mod parlamentet.

BBC skriver, at politiet er mødt talstærkt op. Demonstranterne råber "frihed, lighed, demokrati". Nogle holder kopier af forfatningen op i luften.

Opfordrer borgere til protest

Den polske opposition har opfordret borgerne til at gå på gaden og protestere.

Det er sket, efter at regeringspartiet Lov og Retfærdighed ville have vedtaget en række nye regler. De skulle blandt andet betyde, at færre journalister kunne få lov at dække parlamentets arbejde.

Oppositionen kalder den plan for et forsøg på at undertrykke pressens frihed.

Minister: Forsøg på magtovertagelse

Oppositionens blokade af parlamentet er af indenrigsminister Mariusz Blaszczak blevet kaldt et "ulovligt forsøg på en magtovertagelse". Det siger han i et interview med radiostationen RMF FM.

De politiske uroligheder begyndte fredag. Her blokerede demonstranter udgangene fra parlamentet. Det skete, efter at oppositionen hævdede, at regeringen ulovligt havde vedtaget næste års finanslov.

Politiet endte med at gribe ind over for protesten. Først derefter kunne blandt andre Jaroslaw Kaczynski, der står i spidsen for regeringspartiet, og premierminister Beata Szydlo forlade parlamentet.

Stram kontrol med medier

Protesten fredag begyndte, da en repræsentant for oppositionen gik på talerstolen i parlamentet med et skilt med påskriften "frie medier".

En række parlamentsmedlemmer fra oppositionen støttede protesten med tilråb fra salen.

Efter protesten valgte forsamlingens formand, Marek Kuchinski, at flytte afstemningen om finansloven til en anden sal. Her kunne medierne ikke overvære den.

Det nationalistiske og EU-skeptiske parti Lov og Retfærdighed kom til magten i 2015. Siden har partiet strammet kontrollen over de statslige nyhedsmedier.