USA hæver dusør for IS-leder til 178 millioner kroner

Islamisk Stats' al-Baghdadi topper sammen med lederen af al-Qaeda amerikansk liste over eftersøgte terrorister.

Der venter en enorm pose penge til den eller de personer, der kan hjælpe USA med at finde frem til lederen af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS).

Dusøren for at komme med informationer om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er blevet mere end fordoblet til 25 millioner dollar. Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium fredag.

Tidligere var dusøren "blot" ti millioner dollar. Det nye beløb svarer til 178 millioner kroner. Det gør Baghdadi til USA's mest eftersøgte mand i selskab med Ayman al-Zawahiri. Han står i spidsen for al-Qaeda-netværket.

Amerikanerne udlover også en dusør på 25 millioner dollar for Zawahiri, der var næstkommanderende i al-Qaeda, da gruppen udførte flere angreb i USA 9. september 2001.

Op til 25 millioner dolloar

USA lover op til 25 millioner dollar for oplysninger, der kan føre til al-Baghdadis "opholdssted, anholdelse eller fælde dom" over ham.

- Dette repræsenterer en væsentlig stigning i forhold til den tidligere dusør, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Abu Bakr al-Baghdadi kom første gang på USA's globale liste over terrorister i oktober 2011. Dengang var Islamisk Stat fortsat en del af al-Qaeda.

Siden blev Islamisk Stat en selvstændig gruppe. I juni 2014 udråbte al-Baghdadi et kalifat for verdens muslimer. Dermed blev han selv kalif.

På dette tidspunkt havde IS erobret store områder i Irak og Syrien.

Det seneste år har gruppen dog mistet store dele af disse områder, efter at en international koalition anført af USA har bombet IS' opholdssteder.

Der har været ubekræftede meldinger om, at gruppens efterlyste leder opholder sig i den irakiske storby Mosul. Her forsøger irakiske geringsstyrker i øjeblikket at generobre magten fra IS.