Udland

Obama beskylder indirekte Putin for at stå bag hackerangreb

Hackerangreb mod USA blev styret fra højeste niveau i Rusland - og ikke meget går uden om Putin, siger Obama.

USA's præsident, Barack Obama, beskylder indirekte sin russiske modpart, Vladimir Putin, for at have stået bag et hackerangreb mod Det Demokratiske Parti i USA.

Der "sker ikke meget i Rusland, uden at Putin ved det", siger Obama på et pressemøde fredag.

Allerede to måneder inden det amerikanske præsidentvalg i november konfronterede Barack Obama sin russiske modpart, Vladimir Putin, med mistanker om, at Rusland havde hacket Demokraternes Nationale Komité i USA.

Bad Putin om at stoppe

Obama tog selv emnet op under et møde med Putin. Han siger, at han ville sikre, at cyberangreb ikke ville påvirke valget og optællingen af stemmer på valgdagen.

- Tidligt i september, da jeg mødte præsident Putin i Kina, mente jeg, at den mest effektive måde at forhindre det på, ville være at sige direkte til ham, at det skulle stoppe. Og at der ville være alvorlige konsekvenser, hvis han ikke stoppede, siger Barack Obama.

Præsidenten tilføjer, at han ikke har kendskab til russiske angreb efter den dato.

CIA og FBI: Russerne stod bag

Ifølge amerikanske efterretningstjenester stod russiske hackere bag et angreb på Demokraternes Nationale Komité i løbet af sommeren. Hackerne skaffede sig adgang til en række e-mails, der senere blev lækket via WikiLeaks.

Lækagen førte blandt andet til, at Debbie Wasserman Schultz trådte tilbage som formand for komitéen.

Der er spekulationer om, at lækagen kan have påvirket udfaldet af det amerikanske præsidentvalg. Her endte Republikanernes Donald Trump som sejrherre foran Demokraternes Hillary Clinton.