Udland

Aleppo er i flammer - EU er magtesløse

Årets sidste topmøde i Bruxelles er slut – uden at brandene blev slukket.

- Jeg håber, at det er årets sidste topmøde, sagde Angela Merkel med et lille smil, da hun indledte sin pressekonference sent torsdag aften i Bruxelles.

Og der er mere sandhed i ordet ”håb”, end man umiddelbart skulle tro. For 2016 har vist, at man aldrig kan regne med noget som helst andet, end at der altid står en ny krise parat til at overtage, når den anden falmer. Og dermed et nyt topmøde.

Vi er ikke effektive nok … jeg ved hvem, der til gengæld er effektiv, når det handler om at bombe…

Donald Tusk, Formand for Det Europæiske Råd

Krisen i Syrien og den rædselsfulde situation i Aleppo satte sit præg på topmødet torsdag, ikke mindst da borgmesteren for det østlige Aleppo kom på besøg og stille og roligt fortalte dem om sine bysbørns råb om hjælp og babyer uden mulighed for at få mælk. 

Aleppos borgmester, Brita Hagi Hasan, mødtes med EU-toppen.

Mange ord - men ikke så meget andet

Topmødets konklusioner blev kraftigt udvidet med endnu mere fordømmelse af både regimet, Rusland og Iran og en massiv opfordring til at skabe en sikker og værdig evakuering under FN’s overvågning, overholdelse af Folkeretten og en forsikring om, at EU fortsat vil være den største yder af humanitær støtte.

Men ordene har jo gang på gang i denne konflikt vist sig ikke at række, og derfor var der også en tydelig fornemmelse af magtesløshed, da stats- og regeringscheferne forlod topmødet. Formanden for Det Europæiske Råd Donald Tusk sagde:

-Vi er ikke effektive nok … jeg ved hvem, der til gengæld er effektiv, når det handler om at bombe…”

Topmødet endte uden nye sanktioner mod f.eks. Rusland pga. Syrien – men ”EU overvejer alle til rådighed stående muligheder”, som det hedder i teksten. Og på trods af, at sanktionerne mod Rusland pga. situationen i Ukraine forlænges det næste halve år, så er forsiderne på Economist & Die Woche ikke i tvivl om, at sejrherren er Putin.

Forsiderne på The Economist & Die Woche ikke i tvivl om: Ruslands præsident Putin er sejrherren.

”Han har vundet slaget i Aleppo, og så fik han samtidig på topmødet den fjer i hatten, at EU - for at tilfredsstille EU-skeptikerne i Holland - har nedfældet på skrift, at den stort anlagte associeringsaftale med Ukraine nu får den tekst med vejen, at aftalen ikke giver unionen en forpligtelse til at give ukrainerne kandidatstatus på et senere tidspunkt. Ikke fordi der er noget faktuelt forkert i det, men meningen med det hele er jo, at Ukraine gerne skal knyttes tættere og tættere til Vesten i stedet for til Rusland,” siger EU-kenderen Lykke Friis – som har dækket topmødet sammen med undertegnede og i øvrigt har besøgt Ukraine flere gange.

Analysen er, at Rusland som altid vil forstå at udnytte, når EU-landene ikke kan skabe fælles fodslag og EU-skeptikere som her i Holland sætter foden ned.

Eu går altså ud af 2016 med en mængde uløste kriser og nye udfordringer: Syrien, Ukraine, Putin, migrationen, Brexit, terror og en række skæbnesvangre valg i Holland, Frankrig og Tyskland samt uvisheden om, hvilken politisk vej den nye amerikanske præsident vil betræde.

Se krise-gennemgangen fra TV2´s Bruxelles-redaktion omgivet af de symbolske blå flag øverst i artiklen.