Udland

Nødhjælpsarbejder fra Nørrebro i Aleppo: Klar til at dø for friheden

En dansk-palæstinenser fra Nørrebro i København deltager i evakueringen i den krigsplagede syriske by Aleppo.

Efter flere dages venten startede en større evakuering af Aleppo i dag. 

Det er den oprørskontrollerede del af byen, der skal evakueres, og en af dem, der skal deltage i den store operation, er den dansk-palæstinensiske nødhjælpsarbejder Khalid Alsubeihi fra Nørrebro i København.

Hele morgenen har han siddet i en ambulance i en forstad til Aleppo og ventet på at få grønt lys til at køre ind og hente sårede.

- Vi skal være med til at hente de første 2000 sårede, og vi har fået at vide, at 200 af dem er hårdt sårede og ligger for døden. Vi skal være med til at køre dem videre til de nærmeste hospitaler i Idlib, siger Khalid Alsubeihi fra en Skype-forbindelse i Syrien.

Byen Idlib, som de evakuerede skal fragtes videre til, er under oprørernes kontrol.

- Vi kan aldrig være sikre på, at disse hospitaler ikke bliver bombet. Vi har oplevet, at regimet og russerne ikke overholder deres aftaler, så vi kan selvfølgelig bare håbe på, de overholder deres aftaler denne gang, siger Khalid Alsubeihi.

Forsinket evakuering

Evakueringen skulle have været startet i går, men en aftale mellem oprørerne, Tyrkiet, Rusland og Assad-regeringen faldt til jorden. Efterfølgende regnede bomberne igen ned over Aleppo. Selvom aftalen om evakuering af de sårede nu ser ud til at holde, så frygter den dansk-palæstinensiske mand, at det kan ændre sig.

- Jeg har lige fået at vide, at der er russiske droner i luften for at observere selve evakueringsoperationen. Det, man har oplevet tidligere, er, at når sådanne droner er i luften, så kommer kampflyene lige efter og bomber de steder, hvor dronerne har været, siger Khalid Alsubeihi.

Det er et farligt job at være nødhjælpsarbejder i de oprørskontrollerede områder i Syrien. Alligevel er Khalid Alsubeihi ikke bange for at være i det krigshærgede land, og han er klar til at betale den højeste pris for at kunne hjælpe.

- Det er noget, jeg har gjort mig klart. Det er risikoen ved at være i Syrien, og jeg vil ikke svigte den syriske befolkning ligesom resten af verden har gjort. Jeg vil ikke stikke af fra den her situation. Jeg er stolt af at være her og er glad for, at jeg kan gøre en forskel, siger Khalid Alsubeihi.

Ikke første tur til Syrien

Det er ikke første gang Khalid Alsubeihi er i Syrien. Han har gennem de seneste fem år flere gange været i landet for at lave nødhjælpsarbejde.

- Det, der driver mig, er retfærdigheden. Jeg mener, den syriske befolkning kæmper en retfærdig kamp for deres frihed. Og den skal der støttes op om, siger Khalid Alsubeihi.

I forbindelse med sine ture til Syrien har han flere gange oplevet krigens konsekvenser.

- Jeg har set sårede, der er blevet bombet. Folk der har mistet en hånd eller et ben. Folk der er gennemhullet af bomber.

Ved 11-tiden fik Khalid Alsubeihi at vide, at ambulancer var kørt ind i Aleppo, og at han skulle gøre sig klar til at hjælpe.