Udland

Der hersker forvirring omkring evakuering af Aleppo

Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax har mange civile og oprørere forladt Aleppo.

Den planlagte evakuering af de oprørskontrollerede områder i den syriske storby Aleppo bliver muligvis udsat til torsdag.

Det rapporterer det regeringskritiske syriske medie Orient TV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det var meningen, at evakueringen skulle indledes ved solopgang onsdag morgen. Men der er angiveligt opstået problemer på grund af en strid om, hvorvidt oprørerne skal have lov til at tage våben med i busserne.

Busser stadig i området

Talsmænd for den syriske opposition siger ifølge Reuters, at de første grupper af sårede skulle forlade byen allerede tirsdag aften.

Men det russiske nyhedsbureau Interfax skriver, at næsten 6000 civile, heraf 2000 børn, har forladt de oprørskontrollerede distrikter i det østlige Aleppo i de seneste 24 timer.

I samme periode har 366 oprørere nedlagt våbnene og forladt det østlige Aleppo, skriver Interfax.

En talsmand for den syriske militæralliance, der støtter præsident Bashar al-Assad, hævdede, at evakueringen skulle starte klokken 5 onsdag morgen lokal tid.

Ikke desto mindre har ingen personer forladt byen onsdag morgen, selv om 20 grønne busser var ankommet til de østlige dele af Aleppo.

Adskillige timer efter ankomsten holdt busserne stadig i udkanten af Salaheddin, der er et af de byområder, som indtil for få dage siden var kontrolleret af oprørerne.

- Aftalen gælder stadig. Våbenhvilen holder indtil videre, siger en kommandør fra oprørsgruppen Nour al-Din al-Zinki.

- Regimet har svigtet aftalen

Ifølge oprørsgrupperne skal civile og sårede evakueres først, hvorefter oprørerne selv skal evakueres. Ifølge talsmænd for oprørerne indebærer aftalen, at oprørerne kan tage håndvåben med sig.

Men tidligt onsdag blev regimet beskyldt for at have modsat sig denne del af aftalen.

- Regimet har svigtet aftalen. De sagde, at krigerne kunne tage lette våben med sig, og at de kunne tage til Idlib-provinsen, siger Hadi al-Bahra, som er tidligere leder af Syriens største oppositionsgruppe.

Idlib-provinsen ligger vest for Aleppo og er under oprørernes kontrol.

FN udtrykte tirsdag dyb bekymring over rapporter om, at syriske soldater og allierede irakiske militsfolk skulle have skudt og dræbt 82 mennesker ved summariske henrettelser i de tilbageerobrede områder.

- Vi har rapporter om flygtende folk, der blev skudt på gaden om andre, der blev dræbt i deres hjem. Det kan dreje sig om langt flere, siger FN-talsmanden Rupert Colville.