Putins magtfulde ven bliver udenrigsminister i USA

Rex Tillerson blev sidste år kåret til verdens 25. mest magtfulde person af Forbes og er kendt for sine forretningsforbindelser til Putin.

USA's kommende præsident, Donald Trump, har nomineret lederen af ExxonMobil, Rex Tillerson, til posten som udenrigsminister, skriver Reuters.

Flere unavngivne kilder har i løbet af de seneste dage fortalt til både NBC News og Fox News, at Trump ville nominere direktøren i oliegiganten ExxonMobil 64-årige Rex Tillerson til posten.

Forbindelser til Putin

Tillerson, der sidste år blev kåret til verdens 25. mest magtfulde person af Forbes, er blandt andet kendt for sine forretningsforbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Netop af den grund har flere markante politikere fra både Demokraterne og Republikanerne da også udtrykt bekymring for, om Rex Tillerson er den rigtige mand til jobbet.

Blandt skeptikerne er den republikanske senator John McCain, der tabte præsidentvalget til Barack Obama i 2008.

- Jeg har mine bekymringer. Det er velkendt, at han har et meget tæt forhold til Vladimir Putin, siger McCain til nyhedsbureauet Reuters.

Nye påstande om russiske hackeres indblanding i præsidentvalget i USA 8. november kombineret med Trumps beundring af Putin har således vakt bekymring i USA.

Washington er uenig med Moskva i en række spørgsmål, der blandt andet omfatter Syrien, Ukraine og Natos tilstedeværelse i det østlige Europa.

Romney ude af løbet

Flere mere eller mindre prominente navne er blevet nævnt som potentielle kandidater til det prestigefyldte embede som amerikansk udenrigsminister.

Fredag blev den tidligere Ford-chef Alan Mulally nævnt som en mulighed til den tunge post.

Også tidligere guvernør og Republikanernes præsidentkandidat i 2012, Mitt Romney, har været nævnt adskillige gange.

Donald Trump nominerer ministrene til sin regering, men de skal først godkendes af Senatet.