Udland

Trump med kontroversiel erklæring: - Nu må I sige 'glædelig jul' igen

Trump beder sine tilhængere om at bruge udtrykket "Merry Christmas" frem for det neutrale "Happy Holidays". Drew Angerer / Scanpix Denmark

USA's kommende præsident Donald Trump bryder en mangeårig tradition og opfordrer amerikanerne til at ønske hinanden "glædelig jul".

Når amerikanske butikker pynter op med lys og dekorationer i december, er det sjældent, at udtrykket "Merry Christmas" - "glædelig jul"- pryder deres farvestrålende skilte. Butikkerne har nemlig i mange år brugt det religiøst neutrale "Happy Holidays", som favner alle højtider i december. 

Den nyvalgte præsident Donald Trump erklærede fredag, hvad han mener om den tradition. Ved et møde under sin takke-tour i Grand Rapids i staten Michigan kom han med en klar opfordring: 

- Vi vil begynde at sige "Merry Christmas" igen. Glædelig jul, glædelig jul, siger han.

"We're going to start saying 'Merry Christmas' again!" Last night at a rally in Grand Rapids, Michigan, President-elect Donald J. Trump told the audience that 'Merry Christmas' is back. http://bit.ly/2hxEMH5

Posted by Fox News on Saturday, December 10, 2016

Kalder det en "krig mod julen"

Udtrykket "Happy Holidays" - glædelig højtid - er blevet den officielle hilsen i USA, fordi det tilgodeser de mange religiøse og ikke-religiøse minoriteter, der findes i USA, som fejrer deres højtider i og omkring december.

Jødernes Hanukkah ligger i december, den afroamerikanske højtid Kwanzaa går fra 26. december til 1. januar, vintersolhverv ligger i slutningen af måneden, og kort efter kommer nytår, som fejres uafhængigt af religiøs overbevisning.

På trods af sammensuriet af traditioner så blusser debatten op igen og igen. Senest i 2013, da den politiske kommentator Bill O'Reilly fra Fox News-talkshowet The O'Reilly Faktor forsvarede brugen af "Merry Christmas" og påstod, at der blev ført en "krig mod julen" i USA.

Han mente, at politiseringen af hilsenen var et misforstået hensyn og "traditions-undertrykkende", da de traditioner, som bliver dyrket i offentligheden, alligevel knytter sig til julen - og så vælger folk selv, om de vil forbinde det med kristendom.

Trump vil have jul - med det hele  

Trumps udtalelser rammer således ned midt i en kulturel og politisk debat, hvor normen de seneste mange år har været, at alle skal føle sig inkluderet i den gængse hilsen, og ingen bør påtvinges religiøse traditioner.  

Men når supermarkederne pynter op til jul, så mener Trump, at de skal gå hele vejen og ikke holde sig tilbage af politisk korrekthed:

- Hvad med alle de butikker, der har klokker og røde vægge og kunstig sne, men ikke har "Merry Christmas"?. Det tror jeg, at de vil begynde på nu, siger han.