Udland

Nobel-modtager tilegner fredsprisen hele Colombia

Nobelprismodtageren Juan Manuel Santos siger, at freden i Colombia er det vigtigste for ham, ikke fredsprisen.

Hvis nogen for år tilbage havde fortalt Juan Manuel Santos, der er præsident i Colombia, at han ville få Nobels fredspris, ville han ikke have troet det.

Det fortalte sydamerikaneren lørdag i en passioneret tale på sit spanske modersmål på Oslo Rådhus i forbindelse med overrækkelsen af prisen.

- For bare seks år siden turde vi colombianere ikke at forestille os enden på en krig, vi havde lidt under i et halvt århundrede, sagde Santos.

Freden tilhører alle colombianere

Det lykkedes imidlertid at opnå en fredsaftale med oprørsbevægelsen Farc, og det den, som Nobel-komiteen belønner Santos for.

Præsidenten understreger dog, at fredsaftalen ikke er hans fortjeneste alene, og at fredsprisen i virkeligheden er sekundær.

- Den virkelige pris er freden i Colombia. Og freden tilhører ikke præsidenten eller regeringen, men alle colombianere, sagde Juan Manuel Santos videre ved Nobel-højtideligheden i Oslo, hvor blandt andet det norske konge- og kronprinsepar deltog.

Derimod var der ingen repræsentanter for Farc til stede, men Santos forsømte ikke at takke oprørernes forhandlere for deres fredsindsats, mod og målrettethed.

Fredsaftalen er historisk

Fredsaftalen med Farc blev i første omgang forkastet ved en folkeafstemning, men blev siden genforhandlet og vedtaget i kongressen tidligere på måneden.

Det skønnes, at mere end 200.000 mennesker har mistet livet som følge af borgerkrigen i Colombia.

Og selv om fredsaftalen endnu er meget ung, tillægger Juan Manuel Santos den stor historisk værdi.

- Vi kan nu sige, at der er fred i hele Amerika - fra Alaska til Patagonien, sagde han i sin tale.

Nobelpriserne i medicin, kemi, biologi og litteratur tildeles senere på lørdagen ved en ceremoni i Stockholm.