Udland

Nu vil EU lade lande sende asylansøgere retur til Grækenland

EU-lande får mulighed for at returnere fremtidige asylansøgere, som er Grækenlands ansvar fra marts.

EU-landene skal fra 15. marts næste år have mulighed for gradvist at sende asylansøgere tilbage til Grækenland, hvis de er rejst den vej ind i Europa.

De andre EU-lande skal dog kun have mulighed for at returnere fremtidige asylansøgere, som er Grækenlands ansvar fra marts 2017.

Ikke alle dem, der er kommet ind i Europa via Grækenland, siden det græske asylsystem kollapsede i 2011.

Det foreslår EU-Kommissionen torsdag i et udspil, der samtidig fastslår, at Grækenland "har gjort markante fremskridt" for at få sit asylsystem på fode igen.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, siger, at det vil være med til at dæmme op for ulovlige indrejser og rundrejser i Europa, når der igen kan sendes asylansøgere retur til Grækenland.

- Det er et vigtigt skridt for at vende tilbage til et normalt fungerende Dublin- og Schengen-system, siger Timmermans.

Kommissær: Er ikke verdens lykkeligste

Det såkaldte Dublin-systems regler om, at første ankomstland skal behandle en asylansøgning, har været suspenderet for Grækenland siden 2011.

Det skyldes, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i januar 2011 fastslog, at det græske asylsystem fungerer så dårligt, at det strider mod menneskerettighederne at sende asylansøgere tilbage til Grækenland.

For at Dublin-systemet kan komme tilbage på fode igen, kræver det, at EU-landene bliver bedre til at modtage omfordelte flygtninge for at lette presset på Grækenland.

Det understreger EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos.

Siden aftalen om omfordeling blev indgået sidste år, er kun 8162 af 160.000 flygtninge blevet omfordelt.

- Jeg er ikke verdens lykkeligste mand, men der er sket nogle fremskridt, siger han.

1400 blev omfordelt i november

Han understreger, at november var den måned, hvor der blev omfordelt flest flygtninge.

Her blev 1406 flygtninge omfordelt fra Grækenland til andre EU-lande. Målet er mindst 2000 om måneden.

Dimitris Avramopoulos afviser på nuværende tidspunkt sanktioner overfor medlemslande, der nægter at tage imod den anviste kvote af flygtninge.

- Kommissionen har de nødvendige værktøjer til at lægge mere pres på medlemslandene. Men der er vi ikke endnu, siger han.