Udland

Nyt studie: Kejsersnit har effekt på vores evolution

I takt med, at flere kvinder får kejsersnit, har flere kvinder også problemer med at føde naturligt. Det påvirker vores evolution, påstår nyt studie.

For 100 år siden var det ikke atypisk, at kvinder døde i barselssengen, fordi noget gik galt og den medicinske hjælp, som vi har i dag, ikke eksisterede. Hvis der opstår problemer under en fødsel i dag, vil lægerne kunne træde til og for eksempel udføre et kejsersnit. 

Et nyt teoretisk studie fra Wiens Universitet viser, at den løsning faktisk kan have haft en indvirken på vores evolutionære udvikling.

De seneste 50 år er flere kvinder født med så smalt et bækken, at de ikke er i stand til at føde et barn. I 1960 mener forskerne at 30 ud af 1000 fødende ikke kan føde naturligt, i dag er det tal steget til 36.

Den fysik ville set i et evolutionært perspektiv ikke kunne viderebringes, hvis ikke vi brugte kejsersnit. Det skriver det engelske nyhedsmedie BBC.

- For 100 år siden ville de være døde

De første kejsersnit blev udført allerede i starten af 1800-tallet. Siden er kejsersnittet blevet mere og mere sikkert og i dag foregår over 20 procent af alle danske fødsler ved kejsersnit.

Ifølge en af forskerne bag studiet, Philipp Mitteroecker fra Afdeling for teoretisk biologi ved Wiens Universitet, har vi slået den såkaldte "naturlige selektion" fra.  

- Kvinder med et meget smalt bækken ville ikke have overlevet for 100 år siden. Det gør de nu, og derfor videregiver de generne for et snævert bækken til deres døtre, siger han.   

- Vores intention er ikke at kritisere, at man bruger lægevidenskab.

- Men det har en effekt på evolutionen, konstaterer han. 

Naturlige fødsler forsvinder ikke

Studiet er blevet udgivet i det videnskabelige medie Proceedings of the National Academy of Sciences og kommer med flere forklaringer på, hvordan vores fysik omkring fødsler har ændret sig over tid.

De har via data om fødsler fra WHO nemlig set, at vores børn samtidig er blevet større som følge af sundhed, og der er kvindekroppen heller ikke evolutionært fuldt med.  

Forskerne regner dog ikke med, at kurven vil fortsætte opad, så det til sidst bliver størstedelen af kvinder, som skal have kejsersnit.