Fransk Valg

Valls træder tilbage og går efter fransk præsidentpost

Premierminister Manuel Valls træder tilbage tirsdag, siger han efter melding om, at han vil være præsident.

Upopulære François Hollande skal ikke nyde noget. Men nu melder partikollega og premierminister Manuel Valls sig i kampen om at blive Frankrigs næste præsident.

Han vil derfor træde tilbage allerede tirsdag, siger han under en tale i Evry, hvor han tidligere har været borgmester.

Franske medier skrev mandag morgen, at Valls ville melde sit kandidatur til primærvalget i Socialistpartiet.

Otte kandidater kæmper om kandidatur

Socialisterne spås dog ikke store chancer for at genvinde præsidentposten, når Hollandes periode udløber.

Med Valls' udmelding er der nu otte politikere, som i et primærvalg skal kæmpe om posten som socialisternes kandidat i præsidentvalget til foråret.

Søndag i sidste uge afslørede Valls, at han måske ville stille op. Hollande, som er historisk upopulær på posten, meddelte torsdag, at han ikke genopstiller.

Det er første gang i årtier, at en siddende fransk præsident ikke genopstiller.

Præsidentvalg kan trække ud

Det kræver over halvdelen af stemmerne at vinde det franske præsidentvalg i første runde 23. april.

Ingen af kandidaterne ventes at kunne trække så stor opbakning. Forventningen er, at det skal afgøres i en anden og afgørende runde 7. maj. Her mødes de to kandidater, som får flest stemmer 23. april.

Ifølge både målinger og eksperters vurderinger kommer socialisternes kandidat ikke så langt.

Der ventes et opgør mellem Front Nationals leder, Marine Le Pen, og Francois Fillon, som vandt Republikanernes primærvalg.

Manuel Valls er den største profil blandt socialisternes kandidater. Det betyder imidlertid ikke, at han er sikret bred opbakning fra partiet.

Lilles borgmester, Martine Aubry, som er tidligere førstesekretær i partiet og datter af EU-Kommissionens første formand, Jacques Delors, vil ikke støtte Valls - ikke lige med det første i hvert fald.

Hun siger til avisen Le Figaro, at hun vil støtte den kandidat, der bedst repræsenterer partiets kerneværdier. Hun kræver en kandidat, der virkelig ønsker forandring på de økonomiske, sociale og miljømæssige områder.