Udland

Falsk nyhed endte med skyderi: Konspirator ville optrevle Clintons "pædofili-ring"

Falske nyheder bliver i stor stil spredt på de sociale medier. Søndag endte en falsk nyhed som barsk virkelighed for gæsterne på en restaurant i USA.

Søndag eftermiddag gik en mand sidst i 20’erne ind på et pizzeria i den amerikanske hovedstad Washington D.C. Med sig havde manden en automatriffel. Han reagerede på et rygte, der i flere måneder havde floreret på diverse internetfora.

Historien gik på, at der på pizzeriaet Comet Ping Pong var en pædofili-ring, som var ledet af den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton og hendes valgkampagnechef John D. Podesta.

På hjemmesiden Reddit konspirerede brugerne flittigt omkring teorien. Eksempelvis skrev brugeren ”courtrocksteady” i starten af november, sådan her:

- Jeg har været på Comet Ping Pong (kan bevise, jeg var der i august), og det er et underligt sted. Dørene til toilettet er skjulte. Jeg har lyst til at kaste op nu, fordi mine børn brugte toilettet der.

På Comet Ping Pongs Facebook-profil har det i lang tid også strømmet ind med hadefulde beskeder og dårlige anmeldelser.

- Pædofile. Satanister. Psykopater. Kan I ikke indse, hvor klamme I er, skriver Facebook-profilen David Williams.

Kort før valgdagen i november blev det så slemt, at ejeren af pizzeriaet James Alefantis begyndte at få hundredevis af dødstrusler på sin Facebook- og Twitter-profiler.

- Jeg vil personligt dræbe dig, stod der eksempelvis i en af dem, skriver New York Times.

Da pizzeriaejeren undersøgte, hvorfor han pludselig blev udsat for dødstrusler, fandt han på frem til de mange falske nyhedshistorier om hans restaurant. Her kunne han læse om, hvordan børn skulle være blevet misbrugt af Clinton-kampagnen på restaurantens toiletter.

Ifølge New York Times kan rygterne spores tilbage til, da Clintons kampagnechef John D. Podestas email blev hacket af Wikileaks. På online forummet 4Chan bemærkede nogen, at der var en email-korrespondance mellem John D. Pdesta og pizzeriaejeren vedrørende en fundraiser for Hillary Clinton. Pludselig skrev nogen, at der var en forbindelse mellem pizzeriaet og en større demokratisk pædofili-ring. En konspirationsteori som der ifølge New York Times har været skrevet om på mange konservative blogs. På hjemmesiden Reddit fulgte mere end 20.000 brugere med, mens rygterne blev diskuteret.

Søndag blev rygterne til alvorlig virkelighed. Inde på Comet Ping Pong sad familier og spiste, da der pludselig blev affyret mindst et skud. Folk flygtede fra restauranten, og politiet lagde hurtigt en jernring omkring den. De fik anholdt manden og fandt yderligere to skudvåben fra ham. Ingen kom til skade under skyderiet.

Efterfølgende har manden over for myndighederne indrømmet, at årsagen til han gik ind på pizzeriaet var for at undersøge historien om den demokratiske pædofili-ring. Politiet afviste søndag, at restauranten var i søgelyset i forbindelse med nogen pædofili-efterforskning.

Ovenpå skyderiet udsendte ejeren af Comet Ping Pong en udtalelse, hvor han kritiserede konspiratorerne.

- Jeg håber, at dem der var med til at puste til ilden, nu vil overveje, hvad der er sket i dag og stoppe med at fremme disse usande historier med det samme, skrev pizzeriaejeren James Alefantis ifølge New York Times.

Falske nyheder på dagsordenen

Falske nyhedshistorier som den om pizzeriaet har på det seneste været omdrejningspunkt for stor debat. En undersøgelse lavet af det amerikanske medie Buzzfeed har vist, at falske nyhedshistorier i de sidste tre måneder op til det amerikanske præsidentvalg blev delt oftere på de sociale medier end de sande historier.

Facebook er sidenhen blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at luge ud i de falske nyheder.

Til at starte med prøvede Facebook-stifteren Mark Zuckerberg at nedtone bekymringerne.

- Mere end 99 procent af det folk ser er ægte, skrev Mark Zuckerberg på sin Facebook-profil.

Senere kom Zuckerberg dog kritikerne i møde, da han skrev, at Facebook nu havde igangsat nogle tiltag, der skal stoppe misinformationerne på det sociale medie.