Udland

Kontroversiel præsident afslører: Trump støtter min narkokamp

Donald Trump har de seneste dage ført opsigtsvækkende samtaler med ledere fra Filippinerne, Taiwan og Pakistan.

Da Filippinernes præsident Rodrigo Duterte fredag talte i telefon med USA’s kommende præsident, Donald Trump, fik han det indtryk, at Trump støtter hans meget blodige kamp mod narkotika.

Trump sagde endda, ifølge Duterte, at Dutertes hårdhændede metoder er ’den rigtige måde’ at bekæmpe narkoproblemerne på. Det skriver blandt andre Washington Post.

Det er kommet frem, efter Duterte lørdag afslørede detaljer fra den syv minutter lange telefonsamtale med Donald Trump.

Trumps folk har ikke bekræftet samtalens indhold.

- Han ønskede mig succes i min kampagne imod narkoproblemer, siger Duterte blandt andet.

Vil slagte narkomaner

Det er kontroversielt, fordi den filippinske præsident flere gange har sagt, at han vil dræbe landets narkomaner og narkosælgere.

- Hitler massakrerede tre millioner jøder. Der er omkring tre millioner narkomaner. Jeg ville med glæde slagte dem, sagde Duterte i september.

Rodrigo Duterte siger i en ny tale, at han "med glæde" vil slagte alle narkomaner i Filippinerne.

Ifølge Duterte selv har hans kamp mod narkotika kostet mindst 4.500 mennesker livet siden juni, skriver Washington Post. Mange er dræbt af politibetjente, som Duterte har lovet at beskytte mod retsforfølgelse. Det har politets egne tal vist, skriver Times Magazine.

Samtalen med Trump kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Filippinerne og USA er anstrengt, netop fordi USA har udtrykt bekymring for Dutertes brutale kamp mod narkotika.

Duterte har svaret tilbage ved at kalde præsident Barack Obama for, hvad der er blevet oversat til 'horeunge' eller ’søn af en luder’.

Kina-kontroverset

Ud over Duterte har Trump netop ført en telefonsamtale med Taiwans præsident Tsai Ying-wen.

Det er kontroversielt, fordi Kina opfatter det selvstyrende Taiwan som en del af Kina. Og USA har officielt en ’Et-Kina’-politik, hvilket vil sige, at USA ikke anerkender Taiwan som selvstændig stat.

Det er første gang en amerikansk præsident eller tiltrædende præsident har været i formel kontakt med en leder fra Taiwan, siden USA brød de diplomatiske forbindelser til Taiwan i 1979.

Efter samtalen har Kinas udenrigsministerium officielt protesteret til Barack Obama over, at hans kommende afløser har talt med Taiwans præsident.

Trump selv har reageret på Twitter med to beskeder. I det første tweet hævder han, at det var Taiwans præsident, der ringede ham op. I det næste undrer han sig over, at USA kan sælge militærudstyr for milliarder af dollars til Taiwan, men at han ikke må modtage et lykønskningsopkald fra landets leder.

Pakistan-problematikken

Samtalerne kommer efter, at Trump onsdag talte i telefon med Pakistans premierminister, Muhammad Nawaz Sharif.

Efterfølgende offentliggjorde Pakistan en udskrift af samtalen, hvoraf det fremgik, at Trump angiveligt kaldte Nawaz Sharif for en ’fantastisk fyr’ (terrific guy) og sagde, at Pakistan er et fantastisk land, og at alle pakistanere er fantastiske.

Pakistans offentliggørelse er problematisk, blandt andet fordi det kan skade USA’s forhold til Indien.

Men USA har heller ikke råd til at ødelægge forholdet til atommagten Pakistan.

- Vores forhold til Pakistan er et af de mest følsomme og svære forhold i verden. Det er et ekstremt vigtigt forhold, siger CNN’s politiske analytiker David Gergen til CNN.

David Gergen har været rådgiver for fire amerikanske præsidenter. Og ifølge ham er det normal praksis i forbindelse med den slags samtaler, at en præsident – en kommende præsident i Trumps tilfælde – er flankeret af presserådgivere og sikkerhedsrådgivere og i øvrigt holder sig til nogle få, kortfattede og gennemtænkte pointer.