Udland

Europa skæver nervøst mod syd: I dag kan Italien ryste hele EU

En folkeafstemning om reformer risikerer at kaste Italien og euroen ud i en ny krise.

Næsten 51 millioner stemmeberettigede italienere skal søndag være med til at afgøre Italiens foreløbige skæbne - og måske også lidt af Europas.

De skal stemme ja eller nej til de reformer, som premierminister Matteo Renzi fra centrumvenstrepartiet Det Demokratiske Parti ønsker vedtaget. Målet er at løsne snørebåndet, så støvlelandet kan komme ud af starthullerne og få scoret nogle politiske mål.

Afstemningen er vigtig, fordi politisk usikkerhed i Italien risikerer at medføre økonomisk usikkerhed for hele Europa. Partiet Femstjerne-bevægelsen står klar i kulissen til at vinde et eventuelt nyvalg, hvis Renzi taber og går af, og partiet vil muligvis af med euroen.

Dermed kan søndagens resultat rokke ved hele det europæiske samarbejde.

Frygter at magten vil samle sig hos få personer

Reformpakken, der stemmes om, går først og fremmest ud på at skære det ene parlamentskammer, senatet, ned fra 315 til 100 medlemmer og gøre det til en rådgivende forsamling bestående af regionale og kommunale politikere.

Italien har 950 parlamentsmedlemmer fordelt på to kamre, og det tal overgås i Europa kun af Storbritannien. Hver enkelt parlamentariker tjener i omegnen af 1,2 millioner kroner om året og er blandt de bedst lønnede politikere i EU.

Men en del vælgere mener, at reformen er sløset og useriøs.

- Jeg er især bange for, at den vil give alt for meget magt til premierministeren og regeringen, siger Valeria Brancolini, der bor i Milano og stemmer nej.

Nej kan føre til stor usikkerhed

Andre vælgere stemmer ja, fordi de vil bakke op om premierministeren og forhindre, at der udskrives nyvalg.

- Jeg vil ikke have Femstjerne-bevægelsen til magten, siger Vincenzo Forte, der bor i den syditalienske by Acri.

Og lige præcis her begynder bukserne også at ryste let i resten af Europa.

For hvis Matteo Renzi vælger at gå af som følge af et nej, er der gode muligheder for Femstjerne-bevægelsen, der ledes af komikeren Beppe Grillo. Partiet ligger godt i meningsmålingerne, men det er helt uvist hvilken politik partiet vil føre, hvis det kommer til magten.

I kulissen lurer bekymringen for den italienske økonomi. Italien har en enorm statsgæld på 133 procent af BNP, og landets banker er pressede af dårlige lån. Hvis Italien kastes ud i politisk ustabilitet, risikerer renterne på statsgælden af stige, og så bliver den svær at finansiere. Kommer Italien i problemer, kan det lægge hele eurozonen ned.

Den seneste meningsmåling viste et lille forspring til nej-siden. Det er to uger siden. Derefter har der været radiotavshed fra analyseinstitutterne, som italiensk lov foreskriver før et valg. Så afstemningen er meget åben.

Valglokalerne lukker kl. 23 søndag aften, og resultatet ventes mandag.