Skoledrenges opdagelse kan sætte en stopper for USA's mest forhadte mand

11 japanske skoledrenge har fremstillet ny medicin, der er identisk og billigere end USAs mest forhadte mands.

Den tidligere direktør for medicinalfirmaet Turing, Martin Shkreli, har navnet som 'USAs mest forhadte mand'.

Årsagen er simpel.

I august 2015 valgte han at hæve prisen på medicin, som mange patienter er afhængige af, fra 90 kroner til 5.000 kroner. 

Præparatet hedder Daraprim, og det benyttes hovedsageligt til behandling af spædbørn og personer med svækket immunforsvar – heriblandt AIDS-patienter, og er blandt de mest udbredte præparater til personer med livstruende parasitinfektioner.

Hans handling vakte stor forargelse. Kritikken lød på, at Martin Shkreli var pengegrisk og et møgsvin. Blandt kritikerne var Hillary Clinton, der for nylig tabte kampen om at blive USAs næste præsident til forretningsmanden Donald Trump. På det sociale medie Twitter skrev hun, at svindel med prisen var skandaløst.

Nu har 11 japanske kemistuderende på Sydney Grammar School kopieret Martin Shkrelis produkt. Kun en ting adskiller de to identiske piller fra hinanden - nemlig prisen.

Mens prisen på Martin Shkrelis Daraprim-piller koster 5.000 kroner per styk - svarende til 750 dollars, koster den japanske model kun to dollars. Altså omkring 13 kroner. Det skriver Sydney Morning Herald.

Fremstilling af ny medicin

Det er ikke første gang, at studerende på Sydney Grammar School har arbejdet på et nyt medicinalprodukt. I samarbejde med Open Source Malaria Consortium, der er en del af University of Sydney, har skolen forsøgt at finde en kur for malaria. 

Dette arbejde er blandt andet blevet rost af Bill Gates.

Men på trods af et opsigtvækkende arbejde for at finde en kur for malaria, har fremstillingen af en ny og billigere Daraprim-pille haft en større betydning for drengene.

Da den offentlige skandale med de forhøjede priser forrige år blev fortalt, var de studerende ligesom mange andre forarget. 

- Drengene delte offentlighedens harme, sagde Dr. Alice Williamsen, der er kemiker på University of Sydney.

Forargelsen fik de studerende til at fordybe sig i arbejdet.

- Baggrunden for dette har gjort, at det synes vigtigere, siger 17-årige James Wood, der er en af de 11 drenge, der har fremstillet produktet.

Trin for trin

Sammen med skoledrengenes kemilærer, Dr. Malcolm Binns, startede de 11 studerende med 17 gram af det såkaldte råmateriale 2,4-ch acetonitril. Produktet koster omkring 250 kroner per 100 gram på internettet.

Slutresultatet blev 3,7 gram pyrimethamin, det kemiske navn på Daraprim.

For at produktet kan sælges på det amerikanske marked, skal det sammenlignes med Turing-produktet. Hvis ikke medicinalfirmaet Turing vil tillade en sammenligning af produkterne, kræver det en ny retssag.