Udland

The Rolling Stones vender tilbage med nyt album

. LEON NEAL / Scanpix Denmark

På første studiealbum i 11 år er bandet tilbage ved begyndelsen - bluesen. Og det fungerer, mener anmeldere.

The Rolling Stones er efter 54 års aktiv tjeneste vendt tilbage til ungdommens rødder.

Bandet begyndte som et bluesband i England i 1962, før det op gennem 1960'erne og 70'erne efterhånden positionerede sig som "verdens største rockband".

Og nu er Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts og Ron Wood tilbage, hvor det hele begyndte: Ved bluesen.

Deres første studiealbum i 11 år, "Blue & Lonesome", består udelukkende af fortolkninger af andres materiale.

Gamle bluesnumre

Albummet indeholder således fortolkninger af et dusin gamle bluesnumre, hvoraf hovedparten daterer sig tilbage til 1940'erne og 50'erne.

Men det er for nemt at afskrive pladen som et udtryk for kreativ tørke. Det mener Berlingskes anmelder, som kvitterer med fire ud af seks stjerner.

- Jeg hører den snarere som en flok aldrende rocklegender, der både ærbødigt og lystfuldt returnerer til det udgangspunkt - den afroamerikanske bluesmusik - som satte deres musikalske motor i gang, skriver Mads Hendrich.

- "Blue & Lonesome" er et udspil, hvor rullestenene hylder den møgbeskidte og sumpede tidlige blues' hårde halse.

Handler om levering

Også Politikens Simon Lund giver albummet fire ud af seks hjerter.

- Det her handler ikke om sangskrivning, men om leveringen. Og den har The Rolling Stones styr på, når det gælder Chicago-blues, skriver han.

De aldrende herrer var egentlig samlet i Mark Knopflers studie i London, British Grove Studios, i december sidste år for at arbejde på et album med nye sange, der stadig er undervejs.

Men lige så snart de havde kastet sig ud i en opflammende udgave af Little Walters "Blue & Lonesome", greb det om sig. Og i løbet af tre dage havde de indspillet et album med deres bluesfavoritter.

Skuffende

Jyllands-Postens anmelder mener dog, at der er for lidt blues over rockstjernerne og kalder resultatet "skuffende".

- Isoleret set er "Blue & Lonesome" et lille, til tider charmerende livstegn, som står på rødder til bluesgenren med coverversioner af numre, der i sin tid blev eksekveret af blandt andre Howlin' Wolf, Little Walter, Willie Dixon og Eddie Taylor, skriver Peter Schollert.

Han giver albummet tre ud af seks stjerner.

- Men i dette et eller andet sted konstruerede bluesunivers er det flere steder, som om guitaristerne Keith Richards og Ronnie Wood samt Charlie Watts på trommer spiller for meget hver for sig.

"Blue & Lonesome" udkommer fredag.