Udland

Sagde Koranvers på Thousand Islands: 200.000 vil fængsle ham for blasfemi

Den kristne guvernør i Indonesiens hovedstad Jakarta citerede et koranvers under sin valgkamp. Det skulle vise sig at være en rigtig dårlig idé.

Som du kan se i videoen herover, er 200.000 muslimer gået på gaden i Indonesiens hovedstad Jakarta. Deres mål er at få sat byens guvernør Basuki Tjahaja Purnama i fængsel med det samme.

I, der tror! Tag jer ikke jøder eller kristne til venner! De er venner indbyrdes.

Koranen, 5:51

Guvernøren, der bliver kaldt 'Ahok' til daglig, er kristen med kinesiske rødder. I Indonesien er størstedelen af indbyggerne muslimer, og en stor gruppe konservative muslimer i Indonesien raser nu mod guvernør Ahok.

Den tidligere så populære guvernør har pådraget sig muslimernes vrede, fordi han citerede et kontroversielt vers fra Koranen under sin valgkampagne.

De indonesiske myndigheder indledte en blasfemi-sag mod Ahok den 16 november, men det er ikke nok for den vrede folkemængde som har forsamlet sig i Jakarta. Demonstranterne kræver guvernøren sat bag lås og slå lige med det samme.

Og hvad er det så guvernør Ahok har sagt, som har fået tusindvis af mennesker til at rejse til Jakarta for at demonstrere?

Det drejer sig om koranverset 5:51, som lyder således i Ellen Wulffs danske oversættelse:

"I, der tror! Tag jer ikke jøder eller kristne til venner! De er venner indbyrdes. Den af jer, der slutter venskab med dem, bliver én af dem. Allah retleder ikke de folk, der handler uret."

Forkerte oversættelser og fortolkninger af Koranen bliver opfattet som blasfemi i visse muslimske kredse, og blasfemi er en alvorlig sag i Indonesien.

Landets blasfemilov er fra 1965, og ifølge loven risikerer guvernør Ahok fem års fængsel.

Guvernøren begik sin forbrydelse under et besøg på ferieparadiset Thousand Islands den 27. september.

I forbindelse med sin valgkampagne sagde han, at koranverset blev brugt til at forføre vælgere og til at retfærdiggøre den holdning, at muslimer aldrig bør ledes af ikke-muslimer.

Udtalelserne på mødet blev optaget på video af de lokale.

Nogle sætninger blev klippet ud, redigeret og lagt på internettet, og så begyndte vreden at vokse.

Videoen på nettet viste tydeligt, at guvernøren krænkede Islam - mente hans kritikere.

Men guvernør Ahok anklager sine kritikere for at lægge ord i munden på ham.

Fredag den 7. oktober forsøgte Ahok at forklare sig til hjemmesiden Kompas.com.

- Jeg sagde ikke noget der krænkede Koranen. Jeg sagde ikke, at Koranen var tåbelig. Hvad jeg sagde til de lokale på Thousand Islands var, at hvis de vil lade sig narre af de racister og kujoner, som bruger koranverset imod mig, så kan de bare lade være med at stemme på mig, lød det fra guvernøren.

Hans beklagelse fandt også vej til Internettet.

Men her udkom det også i redigeret form, og så stod der titusindvis af mennesker på gaden i Jakarta og krævede hans afgang den 14. oktober.

Den 4. november dukkede over 100.000 mennesker op, og nu udbrød der uroligheder. Stenkastende demonstranter blev mødt med tåregas og vandkanoner. 

En person blev dræbt og flere hundrede kvæstet ved den lejlighed.

Demonstrationen fredag den 2. december med cirka 200.000 deltagere forløb fredeligt.

Retssagen mod guvernør Ahok er stadig under forberedelse.

Kilder: The Guardian / AFP, Jakarta Post, CNN