Udland

Brandy blev mobbet til døde på nettet: Hun tog sit liv foran familien

Amerikansk familie går til kamp mod internetmobning efter datterens selvmord. Politiet gjorde intet for at hjælpe pigen, inden hun tog sit liv.

Et selvmord under ganske usædvanlige omstændigheder har bragt mobning over internettet på dagsordenen i USA.

Hun var smuk, virkelig smuk. Det eneste, de kunne finde at mobbe hende med, var hendes vægt.

Jackie Vela, søster.

Det drejer sig om den 18-årige kvinde Brandy Vela, som begik selvmord tirsdag eftermiddag efter flere måneders mobning over internet og telefon, skriver nyhedsbureauet AP.

Kvindens familie har valgt at stå frem, fordi de vil have strammet reglerne om internetmobning.

Brandy Vela gik i gymnasiet på Texas City Highschool lidt uden for storbyen Houston. Her klarede hun sig fint. Hun havde mange venner og var velfungerende, oplyser en talskvinde for skolen, Melissa Tortorici.

Den 18-årige gymnasieelev var entusiastisk selfiefotograf, og hun var aktiv i en Facebook-gruppe, hvor medlemmerne delte selfies og snapchats.

Men under den glade overflade, var der noget helt galt, når Brandy Vela gik på nettet.

Og det hele kulminerede i tirsdags, hvor Brandy Velas søster Jackie fik en besked på sin mobiltelefon.

- Jeg elsker dig så meget, husk det. Undskyld for det hele.

Den 22-årige storesøster var øjeblikkelig klar over, at noget var helt galt, så hun ringede til sine forældre og bedsteforældre, som skyndte sig til familiens hjem i Texas City.

Beordrede far til at vende sig væk

Jackie Vela har fortalt TV-stationen KPRC-TV, hvad der mødte hende, da hun ankom.

- Jeg hørte nogen græde, så jeg løb op af trappen og kiggede ind i hendes værelse. Hun sad med ryggen mod muren med en pistol mod sit bryst og græd. Jeg sagde: 'Nej, Brandy gør det ikke, nej'. 

Jeg var næsten sikker på, at jeg kunne overtale hende til at lægge pistolen fra sig. Det virkede ikke.

Raul Vela, far.

Flere familiemedlemmer kom til, og pigernes far, Raul Vela, forsøgte at få sin datter til at lægge pistolen fra sig.

- Jeg var næsten sikker på, at jeg kunne overtale hende til at lægge pistolen fra sig. Det virkede ikke. Hun trykkede på aftrækkeren, fortæller Raul Vela til KPRC-TV.

- Hun sagde, at hun var kommet for langt ud til at vende tilbage. Det var meget ulykkeligt, at jeg var nødt til at opleve det. Det er svært, når ens datter beordrer dig til at vende dig om. Man føler sig hjælpeløs, forklarer Raul Vela.

Brandy Vela blev kørt på hospitalet, men hun blev erklæret død ved ankomsten.

Offer for sexchikane

Og hvad var det så, som drev den 18-årige kvinde til selvmord?

Ifølge hendes storesøster, Jackie Vela, handlede en stor del af mobningen om den unge kvindes vægt.

De løj om hendes alder og skrev, at hun tilbød gratis sex, hvis man ringede til hende.

Jackie Vela, søster.

Jackie Vela fortæller til CNN, at lillesøsteren ofte blev drillet med sin vægt, og at mobningen over internettet blev værre i løbet af det seneste år.

- Folk lavede falske profiler på Facebook og sendte beskeder til hende. Hun svarede ikke, men de fortsatte.

- De sagde virkelig grove ting som: 'Hvorfor er du her stadig?'. De sagde, at hun var fed og grim. Hun var smuk, virkelig smuk. Det eneste, de kunne finde at mobbe hende med, var hendes vægt, fortæller Jackie Vela.

Men beskederne på telefonen blev også ledsaget af sexchikane.

- De lavede datingprofiler med hende og lagde hendes telefonnummer og billede ud. De løj om hendes alder og skrev, at hun tilbød gratis sex, hvis man ringede til hende, fortæller Jackie Vela til KPRC-TV.

Selv om den 18-årige pige bad sin far om hjælp, var der ikke meget familien kunne gøre ud over at gå til politiet. Men ordensmagten kunne ikke stille ret meget op, for de mennesker som mobbede Brandy Vela benyttede sig af app's, som politiet ikke kunne spore.

Efter selvmordet har politiet sat gang i en efterforskning.

Chefen for politiet i Texas City, Joe Stanton, siger til CNN, at ordensmagten nu afhører familien, og kontakter de personer som mistænkes for at stå bag mobningen. 

Ifølge Jackie Vela har familien en god idé om, hvem der kan stå bag mobningen.

Den unge kvindes far, Raul Vela, håber at sagen kan betyde øget fokus på internetmobning, så datterens selvmord kan give bare en smule mening.

Har du selvmordstanker? Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, anonymt, på telefon 70 201 201 alle dage fra klokken 11 til 04.