Udland

OVERBLIK: Fredsprocessen i Colombia

52 års væbnet konflikt ser ud til at være forbi i Colombia, efter at kongressen har godkendt ny fredsaftale.

En ny og revideret fredsaftale mellem guerillabevægelsen Farc og den colombianske regering blev onsdag godkendt af en enig forsamling i kongressen.

Dermed ser mere end 50 års væbnet konflikt ud til at være forbi i landet.

Få et overblik over fredsprocessen i Colombia her:

* Konflikten i Colombia brød ud, da Farc i 1964 stillede krav om jordreformer og social retfærdighed.

* I oktober 2012 mødtes Farc og udsendte fra den colombianske regering på Hurdalsjøen Hotell i Norge. Et par uger senere begyndte de reelle fredsforhandlinger i Cubas hovedstad, Havana. Norge og Cuba fungerede som mæglere.

* 24. august 2016 bekendtgjorde parterne, at de var blevet enige om en fredsaftale. Den blev underskrevet 26. september.

* Med aftalen ville myndighederne forpligte sig til at gennemføre en jordreform. Samtidig skulle strategien i kampen mod narkotika ændres og indsatsen i de dele af landet, som har været overladt til sig selv, skulle styrkes.

* Samtidig skulle Farc lægge våbnene, og de af guerillabevægelsens medlemmer, som tilstod deres forbrydelser, ville slippe med samfundstjeneste.

* Farc skulle også anerkendes som politisk parti og sikres fem repræsentanter i underhuset og fem i senatet i to valgperioder frem til 2026.

* En af betingelserne i aftalen var dog, at den skulle ratificeres ved en folkeafstemning. Mod al forventning blev aftalen forkastet ved afstemningen 2. oktober.

* Borgerkrigen har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget seks millioner på flugt.

Kilder: NTB og Ritzau.