Udland

Norges regering på randen af kollaps: Fem dage til at løse krise

Statsminister Erna Solberg giver sig selv fem dage til at løse krisen, der blandt andet handler om CO2-udledninger.

Norges borgerlige mindretalsregering balancerer på kanten af et kollaps, efter støttepartierne Venstre og Kristelig Folkeparti har forladt forhandlingerne om næste års budget.

Høyres statsminister, Erna Solberg, har givet sig selv fem dage til at løse krisen.

- Jeg har fem dage til at give landet et budget. Jeg forsøger at finde løsninger, siger hun på et pressemøde ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Pressemødet havde hun indkaldt til for at kommentere, at både Venstre og Kristelig Folkeparti har valgt at forlade forhandlingerne.

Regeringsmagt vil skifte

Hvis regeringen træder tilbage, så forbyder den norske grundlov, at der udskrives valg. Regeringsansvaret vil derfor med stor sandsynlighed blive givet til Arbeiderpartiet.

Solberg siger, at hun vil invitere Venstre-lederen Trine Skei Grande og KrF-lederen Knut Arild Hareide til et møde for at se, om der ikke kan vindes en vej, der kan lede til et kompromis.

Både Venstre og KrF siger, at årsagen til, at de brød forhandlingerne, var det ultimatum, som regeringen stillede om den såkaldte bilpakke.

Regeringen bestående af Høyre og Fremskrittspartiet vil øge afgiften på benzin med 15 øre per liter og 35 øre for diesel.

Ikke nok for støttepartierne

Det anser de to andre borgerlige partier for utilstrækkeligt i bestræbelserne på at reducere CO2-udledningen, men regeringen har ikke villet give sig i forhandlingerne.

- Vi er alt for langt fra hinanden, konstaterer Knut Arild Hareide.

I et interview med NRK siger han, at han endnu ikke er klar over, om statsminister Erna Solberg vil gøre det til et kabinetsspørgsmål sådan som regeringer normalt gør med finanslovsforhandlinger. Lander der ingen aftale vil regeringen gå af, såfremt det er et kabinetsspørgsmål. 

Venstre er samtidig vred over, at regeringen samtidig vil sænke de såkaldte bompenge ved bilkørsel ind i de store byer.

- Jeg føler, at der er en manglende forståelse af krisen. Både statsministeren og finansministeren har godt af at forstå, at vi nu har et alvorligt problem, siger Trine Skei Grande fra Venstre.

Venstre er et søsterparti til De Radikale i Danmark.

Det næste stortingsvalg i Norge er i september næste år.