Det Hvide Hus tilbageviser Trumps påstande: Ingen beviser på vælgersnyd

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trumps, påstande om snyd med stemmerne bliver nu tilbagevist af Det Hvide Hus.

I weekenden skabte Donald Trump endnu engang røre ved at fremlægge kontroversielle udtalelser på Twitter. USA’s næste præsident påstod, at flere millioner mennesker havde stemt ulovligt.

Hvad jeg kan sige er, at det et objektivt faktum, at der ikke har været fremlagt nogen beviser, der kan underbygge en sådan påstand.

Josh Earnest

Flere medier skød hurtigt postulatet ned - blandt andet New York Times, Washington Post og Huffington Post - og gjorde deres læsere opmærksom på, at udtalelsen var fuldstændig uunderbygget.

Officiel kritik

Og nu får Trumps Twitter-udmeldinger også kritik fra officiel side.

- Hvad jeg kan sige er, at det et objektivt faktum, at der ikke har været fremlagt nogen beviser, der kan underbygge en sådan påstand, siger Josh Earnest, der er pressesekretær i Det Hvide Hus. Det skriver BBC.

Modsvar på Demokraternes omtælling

Trumps udmeldinger lægger sig på linje med den taktik, han har brugt igen og igen i løbet af både kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat og senere i kampen om præsidentembedet.

Slagplanen lader til at være: Bliver du beskyldt for noget, så beskyld din modstander for noget lignende.

Trumps weekend-tweets kommer nemlig ikke på et tilfældigt tidspunkt: De faldt kort efter, at Jill Stein, der er præsidentkandidat for det lille Green Party, krævede en officiel omtælling af stemmerne i tre stater.

Mistanke om hacking

Jill Steins krav baserer sig på, at den officielle optælling har vist, at der er overraskende stor forskel på, hvordan folk har stemt i nogle valgdistrikter, der ligger tæt på hinanden, og hvor vælgerne normalt stemmer relativt ens.

Disse valgdistrikter har benyttet elektronisk stemmeregistrering, og det har fået Stein til at foreslå, at stemmeregistreringen kan være blevet hacket.

Drevet af kontroverser

Ifølge BBC’s Anthony Zurcher, der rapporterer om forhold i Nordamerika, er det usandsynligt, at genoptællingen vil finde uoverenstemmelser. Og det ved Donald Trump sandsynligvis godt.

Men i stedet for blot at lade stemmeoptællingen finde sted og nyde sin valgsejr, kan han tilsyneladende ikke lade være med at kritisere den. Måske fordi hans dokumenterede stolthed og ærekærhed kræver det. Eller måske fordi han nyder at skabe kontroverser, og det netop er disse kontroverser, der har været drivkraften i hans valgkamp.

Får ingen konsekvenser

Det er lykkedes Jill Stein at rejse 6,3 millioner dollars til at foretage undersøgelserne i de tre stater. En indikation af, hvor stærk bevægelsen mod Donald Trump er. Det lykkedes nemlig kun Stein at samle 3,5 millioner dollars ind til at føre selve valget for.

Resultatet skal ændres i alle tre stater - Wisconsin, Pennsylvania og Michigan – for at ændre valgets vinder. Analytikere vurderer, at det er højst usandsynligt, at det sker.

Ifølge Hillary Clintons kampagnerådgiver Marc Elias er der ikke fremlagt beviser, der kan konkludere, at valget er blevet saboteret. Det skriver BBC.