Udland

Atomkraftulykke koster Japan over 1200 milliarder kroner

Ifølge japansk avis bliver det dobbelt så dyrt som forventet at rydde op efter Fukushima-ulykken i 2011.

Myndighederne i Japan har næsten fordoblet sit skøn for omkostningerne knyttet til ødelæggelsen af et atomkraftværk i Fukushima i 2011.

Det skriver avisen Nikkei ifølge Reuters.

Den samlede regning vil ifølge det japanske handelsministerium løbe op i 20 billioner yen. Det svarer til cirka 1240 milliarder kroner.

Oprindeligt skøn på 11 billioner yen

Det enorme beløb dækker over kompensation til mange af de tusindvis af mennesker, som af frygt for udslip af radioaktivitet blev tvangsforflyttet fra området.

Desuden omfatter det oprensning i flere kilometers afstand fra værket samt sikring og nedlukning af dette.

I slutningen af 2013 skønnede ministeriet de samlede omkostninger til 11 billioner yen.

270 mio. kr. alene i kompensation

Det opjusterede skøn skyldes en forventning om væsentligt højere udbetalinger til ofre, der har sagsøgt energiselskabet Tepco, som stod for driften af værket.

Det samme gælder skønnene for oprensning samt nedlukning af værket.

Tepco har tidligere vurderet, at det risikerer at skulle af med 270 millioner kroner alene i kompensation.

Energiselskab kan låne rentefrit

Unavngivne kilder siger til den japanske avis, at en del af de øgede udgifter vil blive lagt oven i japanernes elregninger.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra handelsministeriet.

Den japanske regering har stillet et rentefrit låneprogram på ni billioner yen til rådighed for Tepco. Regeringen overvejer nu at øge lånerammen, skriver den japanske avis.

Værste ulykke siden Tjernobyl

Katastrofen indtraf 11. marts for fem år siden. Det skete, efter at Japan blev ramt af det kraftigste jordskælv, som nogensinde er registreret i landet.

Skælvet havde en styrke på 9,0. Det udløste tre tsunamier, som satte atomkraftværket Fukushima-Daiichi , Japans største, ud af kraft.

Ulykken anses som den værste på et atomkraftværk siden ulykken i Tjernobyl. Den fandt sted et kvart århundrede tidligere.