Udland

Fidel Castro er død

Cubas tidligere leder gennem næsten 50 år er død.

Cubas tidligere leder Fidel Castro er død. Det oplyser hans bror Raul Castro tidligt lørdag morgen dansk tid.

Han døde fredag aften lokal tid, 90 år gammel. 

Fidel Castro stod i spidsen for den cubanske revolution, der bragte ham til magten i 1959.

Han sad som præsident indtil 2008, hvor han selv gik af efter længere tids helbredsproblemer.

Han overlod magten til sin lillebror Raul Castro, som har været landets præsident siden.

638 attentatforsøg

Fidel Alejandro Castro Ruz er født 13. august 1926. Hans far var en velhavende plantageejer, der dyrkede sukker. Alligevel gjorde Fidel Castro mange år senere Cuba til en socialistisk stat.

Han har tidligere gjort meget ud af at fremhæve sin fars rødder som fattig immigrant fra Galicien. Sin egen opvækst i rigdom gjorde han ikke meget ud af at nævne. Derimod har han ofte berettet om, hvordan han voksede op blandt fattige sorte haitianske landarbejdere på sin fars plantage.

Som Cubas leder overlevede Fidel Castro mere end ni amerikanske præsidenter, hvoraf flere af dem forsøgte at få ham slået ihjel.

Ifølge den tidligere chef for den cubanske efterretningstjeneste, Fabian Escalante, har der været i alt 638 attentatforsøg mod Castro.

Først i 1961 – 1. maj – udråbte Fidel Castro efter 28 måneder ved magten Cuba til socialistisk stat.

Fidel Castro var en torn i øjet på skiftende amerikanske præsidenter, der også udsatte ham for utallige mordforsøg.

Det var efter et besøg i USA i 1959, at Castro vendte sig mod Sovjet, der var mere venligt stemt over for Castro end amerikanerne. Under sit besøg i USA var Castro blevet mødt af vicepræsident Richard Nixon, mens præsident Eisenhower tog på golfbanen.

Sjældne offentlige optrædener

De sidste år viste Fidel Castro sig sjældent offentligt. Cubanerne fik dog et glimt af deres tidligere leder i forbindelse med fejringen af hans 90 års fødselsdag i august.

Festlighederne blev da afsluttet med en gallakoncert i Karl Marx-teatret i den cubanske hovedstad, Havana. Koncerten blev transmitteret af den statslige tv-station.

I april talte han på det cubanske kommunistpartis kongres i Havana, en tale, der kunne tolkes som om, at han var klar over, at han ikke havde lang tid tilbage.

- Snart vil jeg være 90 år gammel. Snart vil jeg være ligesom alle de andre. Turen kommer til os alle, sagde han.

Talen blev modtaget med begejstring på kongressen, hvor mange af deltagerne havde kæmpet sammen med Fidel Castro og hans bror Raul Castro under revolutionen.

I september sidste år var paven i Cuba, hvor det også blev til en 40 minutter lang samtale med Fidel Castro, som du kan se i videoen herunder. Castro benyttede lejligheden til at overrække paven en boggave om emnet 'marxisme og befrielsesteologi'.