Udland

Afliver 190.000 ænder efter fund af fugleinfluenza

Både i Danmark, Finland, Tyskland, Sverige og nu Holland er der blevet konstateret fugleinfluenza.

Det udbrud af fugleinfluenza, der i øjeblikket hærger i Danmark og andre nordeuropæiske lande, er nået til Holland.

Her er 190.000 ænder lørdag blevet aflivet, efter at sygdommen blev konstateret på en gård i landsbyen Biddinghuizen, der ligger cirka 70 kilometer øst for Amsterdam.

Ænderne på denne gård har måttet lade livet, og det samme gælder dyrene på fire andre andefarme, der er ejet af samme firma.

De sidste fjerkræ er blevet aflivet på en sjette gård, som ligger blot en kilometer fra det sted, hvor fugleinfluenzaen blev konstateret.

Spreder sig i Europa

I den seneste uge er der blevet opdaget tilfælde af fugleinfluenza i Danmark, Finland, Tyskland og Sverige.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyser de hollandske myndigheder ikke noget om, hvilken art fugleinfluenza der er blevet opdaget i Holland.

Omvendt skriver nyhedsbureauet dpa dog, at der ifølge Hollands økonomiministerium ikke skulle være tale om den særligt aggressive influenzatype H5N8.

Myndighederne i Holland vil nu teste for fugleinfluenza på fjerkræfarme inden for en radius af tre kilometer fra gården, hvor der er konstateret smittede ænder.

Forbud mod fjerkræprodukter

Samtidig er der udstedt et forbud mod at transportere fjerkræprodukter fra gårde, der ligger maksimalt ti kilometer fra stedet.

Holland er den næststørste eksportør af landbrugsvarer i verden. Der er flere end 100 millioner høns, svin, køer og får rundt omkring i landet. Det betyder samtidig, at der bliver holdt nøje øje med sygdomsudbrud i besætningerne.

Siden 1997 er der i Holland blevet aflivet 40 millioner høns, køer, geder, svin og får for at forhindre spredning af sygdomme som svineinfluenza, kogalskab samt mund- og klovsyge.