Udland

Tyskland afliver 16.000 syge kalkuner

I en delstat i det nordvestlige Tyskland skal 16.000 kalkuner aflives på grund af fugleinfluenzaen H5N8.

Myndighederne i delstaten Niedersachsen i det nordvestlige Tyskland har onsdag besluttet, at 16.000 kalkuner skal aflives som følge af fugleinfluenza.

Beslutningen kommer samme dag, som det første aggressive tilfælde af fugleinfluenzaen H5N8 blev bekræftet på en kommerciel gård i delstaten.

Det oplyser tyske dyremyndigheder ifølge nyhedsbureauet dpa.

Spreder sig hurtigt

Fugleinfluenzaen spreder sig hurtigt på tværs af Nordeuropa. Den bliver formentlig båret af vilde fugle, som ikke viser symptomer.

- Vi oplever i øjeblikket en meget dynamisk proces med en stærk tendens til at sprede sig, siger Thomas Mettenleiter, der er direktør for Friedrich Loeffler Instituttet, Tysklands institut for dyresundhed, ifølge dpa.

H5N8-virusset er hidtil blevet bekræftet i ti tyske delstater, og 8. november blev det ligeledes bekræftet i flere andre nordeuropæiske lande.

Kan ramme dansk eksport

I Danmark risikerer eksporten at blive lammet i flere måneder, efter at man mandag bekræftede det første tilfælde af H5N8 i en dansk fjerkræbesætning.

Prøver fra en andebesætning i Skibstrup i nærheden af Ålsgårde i Nordsjælland viste, at ænder var smittet med den samme type fugleinfluenza, der er fundet blandt vilde fugle flere steder i landet.

Flere lande uden for EU lukker automatisk af for import af dansk fjerkræ, når der konstateres fugleinfluenza i en tam besætning.

Også fundet i Sverige

Senest har de svenske myndigheder sporet et tilfælde af fugleinfluenza i Skåne.

Samtidig foretages der yderligere undersøgelser på en kyllingefarm nær Helsingborg, hvor der allerede er sporet en H5-streng af virusset, skriver nyhedsbureauet TT.

De svenske myndigheder opgraderede i sidste uge beskyttelsesforanstaltningerne for fugleinfluenza til niveau to.

Det indebærer blandt andet, at fjerkræ skal holdes indendørs eller som minimum være indhegnede.

Virusset H5N8 har aldrig smittet mennesker.