Tvang 12-årige piger til sex, nu er dommen faldet over HIV-smittet 'hyæne'

En domstol i Malawi har fundet den HIV-smittede Eric Aniva skyldig i at have dyrket sex med mindreårige piger og enker for penge.

En HIV-positiv mand fra det afrikanske land Malawi er blevet idømy 24 måneders fængsel for at have dyrket sex uden kondom med over 100 enker og piger på helt ned til 12 år.

Under fængselsopholdet skal den dømte Eric Aniva udføre hårdt fysisk arbejde, skriver BBC Online.

Internettet eksploderede med fordømmelse i juli, da BBC kunne fortælle om den 45-årige Eric Aniva, der dyrkede sex med mindreårige piger ned til 12 år som led i et kulturelt ritual.

Eric Aniva fortalte, at han er en af ti såkaldte hyæner i området, og at hver landsby i Nsanje-provinsen har sin egen hyæne. De bliver betalt mellem 30 og 50 kroner per samleje.

Pigerne bliver tvunget til at have sex med en hyæne, når de har haft deres første menstruation. I tre dage skal de gå i seng med mænd som Eric Aniva i en traditionel ’renselsesproces’, der er et overgangsritual, som gør piger klar til voksenlivet.

Han er en djævel. Grådig og egoistisk. Hvis jeg kunne dømme ham, ville jeg straffe ham som morder og give ham livstid i fængsel.

Paul Mzimu, Præst

Men også flere voksne kvinder har været udsat for et sex-ritual med Eric Aniva, der kaldes "enke-rensning". Ritualet, der blev forbudt for få år siden kræver, at en kvinde er sammen med en "hyæne", før deres afdøde mand kan begraves.

I interviewet med BBC i juli erkendte Eric Aniva, at han havde haft sex med mere end 100 kvinder og piger siden 1985 uden at fortælle dem om sin HIV-sygdom. Og det har forfærdet mange, at han ikke stoppede, da han fandt ud af, at han var HIV-positiv.

- HIV er en dræber. Hvordan kan nogen med den sygdom gøre, hvad han har gjort? Han er en djævel. Grådig og egoistisk. Hvis jeg kunne dømme ham, ville jeg straffe ham som morder og give ham livstid i fængsel, siger præsten Paul Mzimu fra byen Blantyre i det sydlige Malawi, hvor andelen af HIV-smittede indbyggere nærmer sig 70 procent.

Også Memory Lakson, er vred.

- Han er HIV-positiv. Nu har han smittet uskyldige kvinder. Hun bør dø i fængsel, lyder det vredt fra den unge mor til BBC.

Selv har Eric Aniva fortalt, at han var stolt af sine evner med de unge piger.

- Pigerne bliver aldrig bange. Faktisk er de så afslappede med mig, at de morgenen efter (samlejet, red.) varmer vand, så jeg kan vaske mig og roser mig for den vidunderlige nat, vi har haft sammen – ligesom gifte mennesker gør det. De er faktisk stolte og fortæller andre, at denne mand er en ægte mand, han ved, hvordan man giver en kvinde nydelse, sagde han dengang til britiske BBC.

Det fik landets præsident Peter Mutharika til at udstede en arrestordre med et krav om, at Eric Aniva blev tiltalt for overgreb. Men ingen vidner meldte sig.

I stedet er han nu kendt skyldig i såkaldt skadelig kulturel praksis, efter to enker er stået frem og har fortalt, at de deltog i et enke-ritual med Eric Anavi. Det skulle dog være sket, før det blev forbudt af regeringen i Malawi.

Hvis pigerne nægter at gå i seng med hyænen, tror mange i det sydlige Malawi på, at deres familie eller endda hele landsbyen kan blive ramt af sygdom eller fatale uheld. Derfor føler mange unge piger ikke, at de har noget valg. Men mange indbyggere i landet forstår ikke, hvor en enkelt mand skal dømmes for noget, som et helt lokalsamfund deltager i, skriver BBC.

Sidste år forbød Malawi barnebrude og hævede alderen for at indgå et lovligt ægteskab fra 15 til 18 år. Aktivister håber, at det vil modvirke den kulturelle praksis med sexovergreb på helt unge piger.