Udland

Som taget ud af en horrorfilm: Ægtepar pinte livet af ensomme kvinder i deres rædselshus

Et fraskilt ægtepar står anklaget for mord og mishandlinger af kvinder, som de fandt via kontaktannoncer og lokkede til at flytte ind.

Da han første gang træder ind i retssalen i landsretten i Detmold, hilser han med et selvbevidst blik på de fremmødte journalister, og han sætter sig først, da han er sikker på, at alle fotografer har fået deres billede.

I kontaktannoncerne beskriver han sig selv som en ”romantisk-naturforbundet ikke-ryger”, en ”kærlig, rar og følsom” person, der ”ønsker sig et længerevarende forhold til en kvinde”.

Det er en sag, hvor ondskaben og pinslerne, kvinderne blev udsat for, kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på selv garvede politifolk, og som det fraskilte ægtepar nu beskylder hinanden for at stå bag.

Uffe Dreesen

Mens den 46-årige Wilfried W. åbenbart nyder øjeblikket, forsøger hans medanklagede, den 47-årige, lettere overvægtige Angelika B. at skjule sit ansigt bag et lyserødt ringbind.

Tilsammen udgør de to, hvad de tyske populæraviser har kaldt ”Horror-parret fra Höxter”, eller slet og ret ”udyrene fra Höxter”, byen mellem Hannover og Kassel, hvor de ifølge anklageskriftet har pint og plaget enlige kvinder på den mest udspekulerede og bestialske vis med det resultat, at to af dem afgik ved døden.

Det er en sag, hvor ondskaben og pinslerne, kvinderne blev udsat for, kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på selv garvede politifolk, og som det fraskilte ægtepar nu beskylder hinanden for at stå bag.

Wilfried W. påstår, han ikke har noget med mishandlingerne at gøre. Angelika B. har aflagt en omfattende tilståelse og fastholder, hun selv var offer for Wilfried W’s voldelige adfærd og øvrigt var slaveagtigt afhængig af sin tidligere ægtemand.

Kun ved at lokke andre kvinder til at flytte ind deres fælles bolig i landsbyen Bosseborn uden for Höxter, kunne hun selv få fred.

Hun fik håret revet af i totter, hun blev tvunget til at drikke urin, hun blev mishandlet med en elektro-støder, og om natten blev hun lænket til radiatoren, fordi hendes natlige toiletbesøg irriterede det fraskilte ægtepar.

Fra anklageskriftet mod parret

Liget i dybfryseren

Mishandlingerne har stået på i årevis, men det var først i april i år, at politiet kom på sporet af sagen. Wilfried W. og Angelika B. havde besluttet sig for at køre den stærkt forkomne Susanne F. hjem igen. Den 41-årige kvinde fra Bad Gandersheim ved Hildesheim havde i ugevis været udsat for mishandlinger og var nu slemt medtaget.

Da bilen bryder sammen undervejs, ringer parret sig efter en læge. Et par timer senere dør Susanne F. på sygehuset, og politiet bliver tilkaldt. Huset i Höxter bliver minutiøst gennemsøgt, og de to beboere afhørt. Det er i forbindelser med de afhøringer, at det går op for politiet, at det fraskilte par står bag mindst endnu et dødsfald.

Ofret var den 33-årige Annika W. Hun fik håret revet af i totter, hun blev tvunget til at drikke urin, hun blev mishandlet med en elektro-støder, og om natten blev hun lænket til radiatoren, fordi hendes natlige toiletbesøg irriterede det fraskilte ægtepar. I detaljer beskrev Angelika B., hvordan parret havde lænket Annika W. i badekarret i kælderen og på et tidspunkt åbnet for vandet.

Annika døde dog ikke ved drukning, men fordi hun faldt og slog hovedet. Angelika W. har forklaret, at hun opbevarede liget af kvinden i dybfryseren, og derefter savede det i stykker med en jernsav, inden hun lidt efter lidt brændte det i kakkelovnen i dagligstuen. Asken sørgede Wilfried W. for at skaffe af vejen ved at sprede den i nabolaget.

Fra elsker til bøddel

Politiet går ud fra, at parret har mindst otte mishandlede kvinder på samvittigheden, hvoraf de to altså omkom. Ugemagasinet Der Spiegel har mødt en af dem, som slap ud ”Horror-huset i Höxter” i live, nemlig den nu 51-årige betonarbejder Christel P.

Først da sagen brød frem i foråret, vovede hun at fortælle politiet om sine oplevelser for nu fire år siden. Det er, som Der Spiegel skriver, blevet til en beretning, der kunne ligne et manuskript til en horrorfilm. En beretning om kærlighed, magt og terror.

Det begyndte med en kontaktannonce, som ægteparret havde indrykket, og hvor Wilfried W. beskrev sig selv om en kærlig, rar og følsom ”bonde, der søger en kvinde”. Det var især enlige kvinder uden børn, uden bil og uden for mange sociale kontakter, ægteparret forsøgte at finde frem til. Den arbejdsløse Christel P. var ingen undtagelse.

Forvandlede mennesker

Allerede i telefonen forelsker hun sig, og også Wilfried W. foregiver da også at have mødt sit livs kærlighed. Da han en dag møder op og inviterer hende til at bo i Höxter, tager hun uden betænkeligheder med. I bilen møder hun Angelika B., som udgiver sig for at være Wilfrieds søster.

I begyndelsen er hun glad for sit nye liv, og hjælper blandt andet til med husdyrene på det lille landsted, men forholdet til den påståede søster bliver hurtigt anstrengt. Angelika B. er tydeligvis jaloux og i øvrigt meget opfarende.

Og så efter julen 2011 begynder terroren. Pludselig er de to som forvandlede mennesker. Angelika B. straffer hende på et tidspunkt ved at sprøjte peberspray i ansigtet på hende, og Wilfried begynder at slå hende med flad hånd, hvis hun ikke straks gør, hvad han befaler.

På et tidspunkt bliver hun efterladt i svinestalden, halvnøgen og lænket til muren. Hun må kun sove på gulvet under computerbordet, og som det næste får hun forbud mod at benytte toilettet og må tage til takke med kattebakken. Hun får frataget alle sine personlige ejendele, penge og mobiltelefon.

Fra anklageskriftet mod parret

På et tidspunkt bliver hun efterladt i svinestalden, halvnøgen og lænket til muren. Hun må kun sove på gulvet under computerbordet, og som det næste får hun forbud mod at benytte toilettet og må tage til takke med kattebakken. Hun får frataget alle sine personlige ejendele, penge og mobiltelefon.

Efter nat efter nat at have tryglet om lov til at tage hjem, får pludselig lov til at forlade mareridts-huset i Höxter. Men inden da dukker Wilfried W. pludselig op i svinestalden og slår hende i ansigtet med en skovl.

Men lov til at gå får hun. Men først efter at have fået en forbipasserende på banegården til at bevidne en erklæring fra Christel P. om, at hun frivilligt havde indladt sig på opholdet i Höxter.

På det tidspunkt har hun næsten ingen hår tilbage på hovedet, det meste er rykket af i store totter. I ansigtet har hun et kæmpesår efter slaget med skovlen og på halsen har hun kvælningsmærker. Men hun er sluppet ud i live.

Offer og gerningsmand

Retten i Detmold skal nu forsøge at udrede, hvad der skete i landejendommen i Höxter og ikke mindst forholdet mellem de to mord-anklagede.

Angelika B. har som den eneste valgt at afgive forklaring, og den er både en indrømmelse af hendes egen rolle i mishandlingerne men også et forsøg på at retfærdiggøre sig.

Og skal man tro hendes ord, så har hun selv været udsat for lidt af hvert fra sin fraskilte mand.

Wilfried W. og Angelika mødte hinanden i 1999. Han var hendes først forhold, og hun var forelsket til op over begge ører. Men allerede dagen efter, at de havde mødt hinanden, vil han ikke længere holde i hånd men begynder at skælde ud.

Da de bliver gift året efter, har hun allerede oplevet den ellers så belevne Wilfried W’s sadistiske sider.

Igen og igen har han slået, bidt og taget kvælertag på hende, og det blev kun værre, efterhånden som tiden gik. Hun havde, som hun selv forklarede, mødt en mand, der forlangte fuldstændig underkastelse og fuld opmærksomhed.

Under de første afhøringer tog Angelika sin mand i forsvar. Først da hun finder ud af, at Wilfried W. lægger skylden for Susanne F’s død på hende og beskylder hende for at have haft et lesbisk forhold til den afdøde, begynder hun at rette skytset mod sin samlever.

Det var på hans ordre, hun havde pint kvinderne, lod hun nu forstå. Og at hun i øvrigt selv var et offer.

Ifølge ugebladet ”Stern” har Angelika B. overrakt sin forsvarer en liste over sin fraskilte mands overgreb. ”Kvælningsforsøg, ca. 250 gange”, ”skoldet ca. 50 gange”, ”bidt i brysterne, ca. 180 gange”, ”brændt med gasbrænder, ca. 8 gange”.

Trods de påståede mishandlinger valgte hun altså at blive hos sin mand, også efter at de var blevet skilt.

- Hvorfor er hun ikke gået til lægen eller til politiet, ville dommeren i Detmold vide?

- Fordi hun ikke ville have, at han skulle havne i fængsel, lød svaret.

Desuden følte hun sig selv skyldig, forklarede hun. ”Det onde er altid begyndt med mine forseelser. Hvis jeg ikke havde gjort noget forkert, så behøvede han ikke at blive vred. Det er i det mindste det, han altid sagde”.

Slaveagtigt afhængig

Ifølge anklageskriftet så er dog både Wilfried W. og Angelika B. ansvarlig for de to kvinders død. De to var enige om, at Wilfried W. havde brug for en ny partner, og at denne først skulle gøres føjelig gennem psykisk og fysisk vold, så hun blev hans slave og helt overlod sig sin skæbne.

For Angelika B. havde det også den fordel, at hun så fik lov at være i fred.

Det er i øvrigt ikke første gang, Wilfried W. står anklaget for tortur og mishandling. Allerede i starten af 1990-erne blev han sammen med en medskyldig dømt for at have pint sin daværende kone.

Hvis de bliver kendt skyldig, risikerer de to mord-tiltalte forvaring eller fængsel på livstid. Retssagen mod ”Horror-parret fra Höxter” ventes først afsluttet til marts.